Marie Kajavan kirjoittaman monologinäytelmän Merkintöjä (työnimi) keskiössä on ajatus kierrättämisestä. Näytelmä koostuu Kajavan aiempien kirjoitustöiden myötä kertyneestä ”ylijääneestä” materiaalista. Lähtökohdaksi on nostettu kirjailijan työpäiväkirjamerkinnät, hajanaiset mietelmät, aikaisempien esitysten kohtausmuistiinpanot sekä muut marginaaliin unohtuneet kirjoitukset.

KOM-teatterin aulanäyttämölle on Henri Tuulasjärven ohjauksessa rakentunut esitys, jossa uuden elämän saaneet kirjoitukset tuodaan katsojien eteen ajatuksenvirtaa muistuttavana tekstillisenä tilkkutäkkinä, jonka osat kurottavat moneen suuntaan.

Vaikka esitys ei henkilöidykään tarkasti Kajavaan, on näyttämöllä parinkymmenen vuoden edestä elettyä elämää ja tunne henkilökohtaisuudesta. Joskus aiemmin ehkä turhiksi koetuista lauseista punoutuu nyt kokonaisuus, joka vie katsojaa Helsingin Punavuoresta Intiaan ja aina Afrikan mantereelle asti.

Esityksen elämää tarkasteleva teksti ja tästä todellisuudesta irtautunut tunnelma tuovat mieleen Kansallisteatterissa vuonna 2018 nähdyn Leena Krohnin romaaniin pohjanneen Tainaronin. On sekalaisia huomioita maailmasta ja ihmisten roskapönttöjen sisällöistä sekä ohi laukkaavia ajatuksia ihmisyydestä. ”Onko ihminen ehtinyt elää, jos kuolee ennen kuin on syntynyt?”

MONOLOGIN TULKITSEVA Ella Mettänen on lausujana taitava ja hänen vahva läsnäolonsa on maadoittava elementti yleisöä karkuun juoksevan tekstin rinnalla. Katsojalta kysytäänkin kykyä antautua arvaamattomankin monologin vietäväksi.

Kierrättäminen toistuu Jenni Räsäsen visuaalisessa suunnittelussa. Lava rajautuu pakottomasti ruskean paperin päälle, ja Mettäsen asu sekä muu rekvisiitta tuntuvat valmistuneen pois heitetystä materiaalista: kangastilkuista, paperin paloista, langoista.

Näytelmän kierrätysteemassa on kulttuuripoliittinenkin ulottuvuus. Miksi taiteilijan pitäisi aina pystyä luomaan uutta, yhä uudestaan ja uudestaan? Esityksen kautta taide näyttäytyy ennen kaikkea loputonta tuottavuutta vastustavana voimana. Menneen luovuuden voi käyttää uudelleen ja sen keskeneräisyyden äärelle on lupa pysähtyä.

Eeli Vilhunen

KOM-teatteri: Merkintöjä (työnimi). Teksti Marie Kajava. Ohjaus Henri Tuulasjärvi. Puvut ja tila Jenni Räsänen. Valot Riikka Karjalainen. Äänet Ville Kabrell. Näyttämöllä Ella Mettänen. Kantaesitys KOm-teatterissa 3.12.2023.