Näyttelijäliiton hallitus asetti 18.1. Ylen kuunnelmat ja muut draamalliset audiotuotannot hakusaartoon. Näyttelijäliiton jäsenet eivät saa tehdä uusia sopimuksia Ylen omiin tai Ylen tilaamiin audiotuotantoihin riippumatta siitä, julkaistaanko ne radiossa vai netissä, ja nimitetäänkö niitä kuunnelmiksi, podcasteiksi tai joksikin muuksi.

Saarron tavoitteena on saada Yle sopimaan Näyttelijäliiton kanssa työehtosopimus. Neuvottelut Ylen kanssa katkesivat viime marraskuussa. Sen jälkeen Yle on tarjonnut henkilökohtaisissa sopimuksissa jopa alhaisempia korvauksia kuin mitä se itse ehdotti neuvottelupöydässä, kertoo Näyttelijäliitto tiedotteessaan.

Näyttelijäliitolla on ollut Ylen kanssa sekä tv- että audiotuotantoja koskevat työehtosopimukset 1950-luvulta lähtien. Yle on ilmoittanut, ettei se enää tee omia tv-draamatuotantoja eikä tarvitse näyttelijöiden työehtosopimusta niihin. Kuunnelmia ja draamallista audiotuotantoa Yle tekee ja teettää edelleen, mutta niitä se on päättänyt tehdä ilman työehtosopimusta.

”Yle ei vielä ole suostunut neuvottelupöytään”, Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kertoo.

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela sanoo, että Yle on pyrkinyt aktiivisesti etsimään ratkaisua ja jatkaa keskusteluja.

”Kuten teemme kaikkien toimijoiden kanssa samassa tilanteessa. Milloin keskustelut jatkuvat, riippuu neuvottelijoiden muista meneillään olevista prosesseista, mutta aikataulu varmasti tarkentuu piakkoin”, sanoo Lampela.

TV-tuotannoissa puolestaan ei ole työehtosopimuksia, joten kaikki sovitaan henkilökohtaisesti.

”Näyttelijät joutuvat luovuttamaan tekijänoikeudet kertakorvauksella, eikä korvauksen määrästä käydä asiallisia neuvotteluja tai sovita rojalteja menestyksen mukaan. Yle on ulkoistanut tv-tuotannot, koska se saa kaikki oikeudet halvemmalla ja helpommin kuin meidän vanhalla Ylen tessillämme. Toivottavasti eivät yritä samaa kuunnelmien osalta. Ainakin yritämme estää sen”, sanoo Kuusikko.

Liiton saarto on voimassa kunnes sopimus Ylen kanssa on saatu aikaan tai Näyttelijäliiton hallitus toisin päättää.

Minna Tawast