Koko-teatterin syksyn kantaesityksessä Janoavaiset pureudutaan arkitason ylittävän hengellisen tai henkisen kokemuksen janoon. Teemoja peilataan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden naisten ajatusmaailman avulla. Vaikka hahmot eivät ole enää keskuudessamme, heidän ajattelunsa resonoi kirkkaasti myös omassa ajassamme.

Keskiössä on kaksi samana vuonna syntynyttä mutta muuten taustoiltaan hyvin erilaista naista: sivistyskodista lähtenyt ja sellaisen itsekin pystyttänyt kirjailija Helmi Krohn (1871–1967) ja piikatytöstä horrossaarnaajaksi kasvanut Helena Konttinen (1871–1916). Kolmantena keskeisenä hahmona on Helmin sisarpuoli, suomalaisten ja virolaisten yhteiseksi kirjailijaksi kohonnut Aino Kallas (1878–1956).

Keskeishahmoja ruumiillistavat aistikkaasti Amira Khalifa, Anna Veijalainen ja Cécile Orblin. Koko ajan näyttämöllä on pianisti Riitta Paakki, joka on koostanut esityksen musiikin ja tulkitsee myös Helmi Krohnin kirjeenvaihtotoverin, säveltäjä Erkki Melartinin roolin.

Helena Kallio on punonut henkilöhahmojen tarinat muun muassa kiitettävät mittasuhteet saaneesta tutkimuskirjallisuudesta. Kun mukana on kirjailijoita, myös Krohn-Kallasten omat kirje-, päiväkirja- ja kaunokirjallisuusaineistot elävät orgaanisesti heistä kertovassa esityksessä.

Esityksestä ei muodostu eheää lineaarista tarinaa; hahmot eivät varsinaisesti edes jaa esityksen aikaa keskenään. Katsojat on aseteltu salin eri puolille, ja keskelle sijoittuva näyttämö on eräänlainen kaukalo, jossa hahmot ovat katsottavissa eri puolilta. Varsinaista lavastusta esityksessä ei ole, ellei sellaiseksi lasketa ihailtavan monikäyttöisiä, ilma-akrobatiankin mahdollistavia kankaita.

Teksti ei sinällään vaatisi näyttämötulkintaa: näyttämöllä tapahtuva toiminta ei siis nouse tekstin pakottamana, vaan on osaltaan tekstin kuvittamista, mutta on syytä tähdentää, ettei edellä mainittu ole varsinaisesti kriittinen huomio. Teos voisi hyvin toimia myös kuunnelmana, varsinkin kun musiikilla on tässä kudelmassa niin merkittävä rooli.

Tiivistäminen olisi tehnyt esitykselle hyvää. Tällä tavalla harras – ja hauras – esitys mielestäni kärsii väliajasta. Siitä luopuminen olisi voinut jäntevöittää esitystä ja sen intensiteettiä.

Topi Vainikainen

Koko-teatteri: Janoavaiset. Käsikirjoitus ja ohjaus Helena Kallio. Musiikki Riitta Paakki. Valot Topias Toppinen. Puvut Kai Salo. Äänet Anssi Vättö. Koreografia Anna Veijalainen. Rooleissa Amira Khalifa, Cécile Orblin, Riitta Paakki ja Anna Veijalainen. Kantaesitys Kokossa 28.10.2022.