Ionescoa pidetään absurdin teatterin kirjailijana, mutta TTT:n Kellariteatterin tulkinta 1951 kirjoitetusta Tuoleista ei tänä päivänä näyttäydy lainkaan vaikeaselkoisena vaan lempeän ironisena kertomuksena ihmisen haihattelevasta haaveesta jättää jälkensä maailmaan, olla suuri, unohtumaton ja arvostettu, eräänlainen julkkis.

Ranskassa pitkään asunut ohjaaja Otso Kautto on kääntänyt klassikon uudelleen. Aiempi käännös ranskasta oli Outi Nyytäjän.

Tuolit on voimanponnistus ja mahdollisuus kahdelle näyttelijälle. Koko väliajattoman esityksen he puhuvat itsensä oikullisen, käsitteellisen tekstimassan läpi. Kaksikolla on tukenaan vain toisensa, sillä näytelmässä ei ole oikeastaan toimintaa, juoni on puheen varassa ja lavasteena ovat tuolit. Siinä vaaditaan totisesti näyttelemisen ja ennen kaikkea tekstin käsittelemisen taitoa, ja tietenkin ohjaajan näkemyksellisyyttä.

 

Auvo Vihro on nähty aiemminkin puheen virtuoosina, mutta Teija Auvista ei tämänkaltaisena replikoijana ole usein koettu. Kun ihminen on mestarillisen taitava jossain asiassa, se näyttää helpolta. Auvisen ja Vihron yhteispeli näyttämöllä on nautittavan pehmeää, sulavaa ja sävykästä. Puheilmaisun rikkaudella he luovat sanoihin merkityksiä, tunteita ja pinnanalaisia temaattisia virtauksia. Esityksessä on paljon hellyyttä.

Vanha pariskunta asuu yksinään saarella. Vaimo ihailee ja kannustaa epäröimättä puolisoaan, josta olisi voinut tulla jotain suurta, päällikkö! Korkeassa iässä pariskunta haluaa jättää jälkeensä sanoman, jota julkilausumaan on tilattu puhuja. Kun koettu elämänviisaus tällä tavoin säilyy perintönä jälkipolville, elämästä voi luopua. Ikävä kyllä jälkeenjääneitä nerokkaita muistiinpanoja ei kukaan pysty tulkitsemaan. Näin se käy, itse kullekin todennäköisesti.

Ihastuttavista harmaista peruukeista ja puolivälin tuoliefektistä plussapisteitä.

Anneli Kanto

Tampereen Työväen Teatteri: Tuolit. Käsikirjoitus Eugène Ionesco. Suomennos ja ohjaus, lavastus- ja pukukonsepti Otso Kautto. Valot Jaakko Sirainen. Äänet Jaakko Sirainen ja Otso Kautto. Kampaukset ja maskit Sari Rautio. Rooleissa Teija Auvinen ja Auvo Vihro. Ensi-ilta Kellariteatterissa 30.9.2022.