Jane!Jane!Jane! on vähän kuin uni. Niitä unia, joissa törmää julkkikseen, kuten Tarja Haloseen tai Kaija Koohon ja ajautuu tämän matkassa kummallisiin seikkailuihin.

Salla Viikan komediassa seikkailuja johtaa ikinuori naisikoni Jane Fonda, 84 vuotta.

Aerobikkaaja ja aktivisti Jane on nuoren Joku-naisen fanituksen kohde. Jokun omat voimat riittävät bileillan jälkeen lähinnä sipsipussiin tarraamiseen. Nimi jo kertoo, ettei hän ole omasta mielestään yhtään mistään kotoisin.

Kun Fonda ryntää yksiöön timmeissä  kasaritrikoissa, Jokun krapula-aamun jumitus saa uuden käänteen.

Esityksessä Jane yrittää puhaltaa Jokua eloon muistellen vauhdikasta elämäänsä. Tinja Salmen skenografia ja videot valaisevat tähden elämää kekseliäästi 1960-luvulta lähtien.

Juurisyitä Jokun masennukseen ei avata. Onko simppeli selitys se, että Olli jätti?  Myös Fondan itsetuntoa miehet ovat toistuvasti rusikoineet. Silti hän ei ole jäänyt maahan makaamaan.

Heli Hyttinen luo ilmiömäisen pienin elein lysähtäneen Joku-luuserin muotokuvan. Hyttiselle ei myöskään tuota vaikeuksia siirtyä hetkessä Fondan kuuluisien miesten nahkoihin. Heistä jokainen on asetellut köyttä Fondan kaulaan, milloin talutusnuoraksi, milloin hirttoköydeksi. Muutamalla kasvolihaksen muutoksella ja jalan siirrolla Hyttinen luo herkullisen osuvia maskuliinisia roolihahmoja.

Aija Pahkalan topakka Fonda selättää tanssikuviot tyrmäävästi. Kahden korostetusti erilaisen naisen, taistelijan ja luuserin, vastakkainasettelu tuntuu hieman staattiselta, mutta näppärä toteutus ja Hyttisen hykerryttävän hauska työ toimii.

Ihan en myöskään pystynyt ostamaan komedian ennalta arvattavaa happy endiä, jossa Joku irrottaa itseään pidätelleet näkymättömät kahleet. Viikan vinon huumorin kynästä olisi voinut irrota anarkistisempi loppuratkaisu.

Käsikirjoittaja sanoo esityksen olevan kunnianosoitus Jane Fondalle. On mielenkiintoista, että samaan aikaan, kun sukupuolijärjestelmää neuvotellaan uusiksi, mies- ja naisoletettujen rinnalla fanitetaan entisiä ja nykyisiä patriarkaatin märkinä unina pidettyjä papittaria, kikkoja, marilynejä  ja erikawikmanneja.

Miesten miellyttämisen sijaan heille on langennut uusi tehtävä. Papittarista on tullut bossladyjä muille naisille ja fanitus on vastamyrkkyä heteronormatiivisille alistussuhteille. Julkisuuden voimanaiset toimivat terapeutteina saman kokemuksen omaaville taviksille ja kannustavat jokaista ottamaan elämä haltuun omin ehdoin.

Raisa Rauhamaa

Teatteri Jurkka: Jane!Jane!Jane! Teksti Salla Viikka. Ohjaus Sini Pesonen. Näyttämöllä Heli Hyttinen ja Aija Pahkala. Koreografia Maija Nurmio. Skenografia, videot Tinja Salmi. Äänet Pauli Riikonen. Valot Saku Kaukiainen. Kantaesitys Teatteri Jurkassa 19.10.2022.

EDIT 31.10.22 korjattu Tanja Salmen etunimi Tinjaksi