Mielen sisäiset liikkeet, aikatasojen oikulliset risteymät ja tajunnanvirran murtumat yhdistävät ja luovat siltoja kolmelle itsenäiselle ja toisistaan poikkeavalle tanssiteokselle, joista rakentuu kokonaisuus 40 Auringon vuotta. Se striimattiin vuosi sitten, mutta nyt se on osa Aurinkobaletin elävää ohjelmistoa.

Kolmea tanssiteosta nostetaan tulevaan ohjelmistoon paitsi yhtenä esityksenä myös erillisinä koreografioina, kun ne esityskausien kokonaisuuksiin sopivat.

Aurinkobaletin nykyisen taiteellisen johtajan Urmas Poolametsin tanssima Tässä olen on Ervi Sirénin pienimuotoinen koreografia. Se näyttää kevyeltä ja leikilliseltä ainoastaan ulospäin ja kairautuu ilmaisussaan paljon syvemmälle.

Muisto näyttäytyy avainsanana Sirénin koreografian teemoihin. Kulmikaskin tanssi löytää paikkansa ristiriitojen maailmassa, ja avoimesti se myös myöntää omat rikkonaiset lähtökohtansa.

Marjo Kuuselan duetto 1. erä avaa arvoituksellista nimeään myöten näkymän jatkuvuuteen, joka on kaikkea muuta kuin vakaa ja varma. Lattiaan teipattavat rajat muistuttavat hämähäkin seittiä, joka kahlitsee ja hapertuu, sitoo ja vapauttaa.

Côme Calmelet-Pyykkö ja Patrick Di Quirico tanssivat erojen ja kohtaamisten kavalkadin. Teippirajat osoittautuvat näennäisiksi; ne on mahdollista rikkoa ja ylittää luottamuksella omaan näkemykseen. 1. erä puhuu myös suhteellisuuden- ja huumorintajun voimasta.

Jorma Uotisen Rajalla-teoksen toteutuksessa näyttämön takaa heijastettu valo tuntuu aluksi jäätävältä, mutta juuri siitä kumpuaa koreografian perusjännite. Olemme toden ja fantasian, kieltojen ja vapauden, valon ja pimeyden, jopa demokratian ja totalitarismin rajalla.

Calmelet-Pyykön, Di Quiricon sekä Linda Björkqvistin ja Elina Raiskinmäen huiman ja soljuvan liikekielen ryydittämä tanssi saavuttaa hienoimmat tehonsa Johann Sebastian Bachin musiikkiin kytkeytyvässä jaksossa, joka tuo mukaan myös arvoituksellisen luonnon. Sade yltyy ja jää lopulta ropisemaan näyttämön pintaan.

Korona pääsi pahasti sotkemaan juhlagaalan aikatauluja. Tämän jutun ilmestyessä Aurinkobaletti on toiminut jo rutkasti yli 41 vuotta. Mutta 40 Auringon vuotta -gaalan sisältämä pienoiskoreografioiden kolmikko viittaa oivallisesti tulevaisuuteen.

Jouko Grönholm

Aurinkobaletti: 40 Auringon vuotta. Koreografiat Ervi Sirén (Tässä olen), Marjo Kuusela (1. erä) ja Jorma Uotinen (Rajalla). Esiintyjät Aurinkobaletin tanssijat ja muusikko Ismo Laakso. Äänet Jaakko Salonen. Valot Zai Sainio. Ensi-ilta Manilla-teatterissa Turussa 7. 10.2022.