Teatterikollektiivi HIT Helsinki tekee teoksia eri teatteri- ja kaupunkitiloihin. Sen ohjelmisto rakentuu säännöllisesti vaihtuvan teeman ympärille. Tämän vuoden teemana on maisema. Ryhmä teki kesällä Helsingin Käpylän maisemiin sijoittuvan kävelykuunnelmateoksen Kenenkään Edith. Esityksen konsepti on mielenkiintoinen, sillä teos koetaan täysin yksin.

Sähköpostiin kilahtaa kuunnelman äänilinkki. Postissa tulee kirjeitse tarkemmat tiedot ja pyyntö saapua Käpylän pelastusaseman eteen. Ajankohdan saa valita itse.

Päätän lähteä Edithin matkaan heinäkuisena iltana. Pelastusaseman kohdalle saapuessani laitan kuulokkeet korviini. Aurinko paistaa ja on lämmin. Säähänkään ei näyttäisi olevan tulossa muutoksia. Tarina voi siis alkaa. Ensimmäisenä kuitenkin kuulen korvanapeistani, että Helsinkiä on lähestymässä rajuilma.

Paula Kovasen ohjaama ja kirjoittama kuunnelma kertoo Edith-nimisestä naisesta, jonka ajatusten ja yhden merkityksellisen ihmissuhteen ympärille tarina kietoutuu. Kohtaukset tapahtuvat eri puolilla Käpylää, ja niitä pilkkovat tiedotteet yltyvästä myrskystä. Välillä liikutaan, välillä tapahtumat koetaan paikallaan kadunkulmassa. Teos elää myös ympäröivän todellisuuden ehdoilla. Aina ei pääse kulkemaan juuri sinne minne pitäisi. Puistonpenkki voi olla jo varattu.

Teokseen on kuitenkin helppo hypätä mukaan. Kovasen tulkitsema, muita miellyttämään pyrkivä Edith tuntuu todelliselta ja toimii tarinansa oppaana kannustaen uppoutumaan kerrottuun. Kokemuksessa on jotain yksityistä. Ikään kuin kuunnelma olisi tehty vain minun korvilleni.

Vaikka kokonaisuus on lempeä, näyttäytyy Edithin tarinassa yllättävän tummiakin pilviä. Miten tulla hyväksytyksi itsenään ja välttää ylikiltteyden petolliset sudenkuopat?

Teoksessa kulkevat rinnakkain nykyhetki ja menneet tapahtumat, jotka heijastuvat Käpylän kiiltokuvamaisiin maisemiin.

Väinö Walleniuksen äänisuunnittelu on olennainen osa teosta. Hän on saanut  kuunnelmaan runsaasti äänellisiä tasoja ja tunnelmanvaihtelua. Ilmanpaineen kasvaessa juonen kaari paljastuu kokijalleen kuin varkain paikka ja katu kerrallaan.

Eeli Vilhunen

HIT Helsinki: Kenenkään Edith. Ohjaus ja teksti Paula Kovanen. Ääni Väinö Wallenius @Skarppaamo.
Rooleissa Paula Kovanen, Otto Laitinen, Hanna Saari, Keijo Kovanen, Anna Kovanen, Visa Oikkonen, Aino Sinda, Väinö Wallenius. Ensi-ilta Käpylässä 14.5.2022.