Alussa oli sana ja lopussa toinen sana. Ja siinä välissä valtava määrä muita sanoja. Sellainen on Juha Hurmeen Espoon kaupunginteatteriin ohjaama Jumalainen näytelmä, puhelias. Ei oikeastaan näytelmä ollenkaan, vaan sarja pienoisesitelmiä, joita näyttelijät meille pitävät. Osa niistä liittyy päähenkilö Valter Juveliukseen, 1800-luvun runoilijaan ja kääntäjään, osa ei.

Esityksen henkilöistä muutamat löytyvät Juveliuksen henkilöhistoriasta, toiset ovat vain tuntuneet Hurmeesta mukavilta kumppaneilta pohdiskelemaan asioita hänen kanssaan. Ratkaisu voisi toimia, mikäli me tietäisimme etukäteen jotain Valter Juveliuksesta. Nyt katsojalta kuluu paljon energiaa hänen yrittäessään rakentaa yhteyttä ihmisten, esitelmien ja tilanteitten välille, siinä onnistumatta.

Kuuntelen ja luen oikein mielelläni Juha Hurmeen ajatuksia. Pidän lennokkaista assosiaatioista enkä tarvitse näyttämölle juonivetoista, perinteistä näyttämöilmaisua. Mutta ajattelua näyttämöllä lisämausteenaan irtovitsejä ja kaiken tyylisiä musiikkiesityksiä? Kun lavalla ei oikein tapahdu mitään, hirveästi vain keuhkotaan? Sellainen lähinnä pitkästyttää. Odotan Hurmeelta Europaeuksen, Hullun ja Making of Lean tapaista dramaturgisesti koherenttia ja kirkkaaksi ajateltua toiminnallista teatteria.

Juha Hurme rakastaa suomen kieltä. Hän on valtavan taitava käyttämään sitä ja erittäin tietävä suomalaisen kulttuurin pohjaa rakentaneitten miesten tekojen ja ajatusten sekä eri aikakausien puhetapojen esittelijä. Ja sellaisena aivan korvaamaton.

Juvelius on tyypillinen Hurmeen sankari, ei penaalin terävin kynä mutta kova poika yrittämään. Nyt Hurme ei onnistu elävöittämään innoituksensa kohdetta ihmiseksi näyttämölle. Esityksestä ei selviä, miksi juuri hänestä kerrotaan.

Näyttelijöitä käy sääliksi. He saavat toki osoittaa taitojaan sävykkäissä musiikkinumeroissa, joissa liikutaan Karjalan kunnailta jazzahtavaan accapellaan, rokkiin ja punkkiin. Ryhmä laulaa hyvin, ja Tomi Alatalo kitaroi taidokkaasti. Ja antaumuksella ryhmä niitä esitelmiäkin pitää.

Jumalainen näytelmä perustuu tutkija Timo R. Stewartin kirjaan Valter Juveliuksesta. Hurme kirjoittaa käsiesitteessä otsikolla ”Miten tietokirjasta tehdään näytelmä”. Valittaen on todettava, että ei näin ainakaan.

Jaana Semeri

Espoon kaupunginteatteri: Jumalainen näytelmä. Teksti ja ohjaus Juha Hurme. Musiikki Ida Savolainen. Lavastus ja puvut Raisa Kilpeläinen. Valot Jarkko Lievonen. Äänet Tommi Koskinen. Rooleissa Eetu Känkänen, Cécile Orblin, Roosa Söderholm, Tomi Alatalo, Antti Laukkarinen ja Enni Ojutkangas. Ensi-ilta Revontulihallissa 8.9.2022.