Balettioppilaitoksen kevätnäytös juhlisti suomalaista 100-vuotiasta balettia kotimaisilla koreografioilla, joiden tekijät olivat kaikki opiskelleet ja/tai tanssineet Kansallisoopperassa.

Ensimmäisenä nähtiin Jani Talon Défilé (suom. kulkue), joka oli varsin tyylikäs ja hallittu kokonaisuus. Siinä eri-ikäiset tanssijan alut pääsivät näyttämään osaamistaan Sibeliuksen musiikkiin, ja vähitellen edettiin aina pas de deux -taitoja esitteleviin vanhimpiin oppilaisiin, kunnes kaikki tanssivat hetken yhdessä.

Suomalais-brittiläisen Kristian Leverin uudessa nykytanssiteoksessa Motion in swarm näyttämö täyttyi suuresta, hyvin liikkuvasta joukosta. Kaarevat ylävartalot ja vahvat käsiliikkeet tuntuivat pakahduttavilta, kuten Rahmaninovin musiikkikin. Teos sisälsi muutamia vaikuttavia duettoja ja paljon lattian käyttöä. Ammatillisen koulutuksen oppilaat ovat taitavia, mikä sai kaipaamaan Suomeen isoja nykytanssiryhmiä, joille voisi tehdä tällaisia liikkeeseen luottavia teoksia.

Kansallisbaletin tavoin Pessi ja Illusia -baletti täyttää pyöreitä vuosia. Irja Koskisen satubaletti sai ensi-iltansa 1952, ja Jack Witikka ohjasi siitä ensimmäisen suomalaisen tanssielokuvan 1954. Päärooleissa nähtiin Doris Laine, Maj-Lis Rajala ja Heikki Värtsi.

Anandah Konosen uusi versio seuraili Yrjö Kokon alkuperäistä tarinaa, jossa keijutyttö kohtaa metsänpeikon.

Kasvutarinan myötä myös eläimet, linnut ja kasvit pääsevät tanssimaan vuoden kiertokulussa. Pienet hiiret ja kyynärpäitään tärisyttelevät kimalaiset hurmasivat, mutta vanhimpien tanssijoiden kohdalla haastava koreografia toi baletin kovat vaatimukset yleisön näkyville.

Näkemäni Illusia (Tuuli Ezer) kuitenkin ihastutti varmalla, puhtaalla tanssilla ja tulkinnallaan. Tanssi oli uskottavaa myös silloin, kun Illusia menetti siipensä pahan Ristilukin (vaikuttava Elsa Young) toimesta.

Alkuperäiseen balettiin tilattiin Ahti Sonniselta sävellys ja Tove Janssonilta puvut sekä lavastus. Nyt oli koosteena suomalaissäveltäjien (muun muassa Melartin, Pacius) tuttua musiikkia. Kovin ”suomalaiskansallista” tunnelmaa korostivat myös luontoprojisoinnit.

Aino Kukkonen

Suomen kansallisoopperan balettioppilaitos: Kevätjuhla 2022. Défilé: Koreografia Jani Talo. Musiikki Jean Sibelius.
Motion in swarm: Koreografia Kristian Lever. Musiikki Sergei Rahmaninov.

Pessi ja Illusia: Koreografia Anandah Kononen. Musiikki Erkki Melartin, Armas Järnefelt, Leevi Madetoja, Fredrik Pacius. Tanssijoina Baletti-oppilaitoksen oppilaat. Esitys Alminsalissa 21.5.2022.