Ei liene kovin suureellista sanoa, että Jussi Nikkilästä on viime vuosina tullut yksi innoittuneimmista shakespearisteista. Tämän arvonimen hän on ansainnut muutamallakin Shakespeare-ohjauksella Kansallisteatterissa. Virikkeitä hän on saanut muun muassa autenttisesta kontekstista Britanniassa, esimerkiksi opinnoistaan London Academy of Music and Dramatic Artissa.

Nikkilän ja Shakespearen uusin kohtaaminen on Kirsti Simonsuuren suomentama Kuten haluatte ja kohtauspaikkana Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeen vallit. Matkakumppaneina ovat Ryhmäteatterin näyttelijät. Tuloksena on esitys, joka ei ainakaan haasta näkemystä siitä, miltä pitää näyttää esityksen, jonka käsiohjelmassa lukee Shakespeare.

kuten haluatte on Shakespearen tunnetuimpia komedioita ja sen käsittelemät teemat ajattomia. Tämän hetken keskustelun kohtaa varmasti osuvimmin tekstiin ja sen tulkintoihin liittynyt sukupuoliaihe.

Pääpari on roolitettu mies–nais-asteikolla niin, että karkumatkalle lähtevää, pojaksi pukeutuvaa Rosalinda-neitoa esittää Miiko Toiviainen ja hänen rakkautensa kohdetta Orlandoa Marketta Tikkanen. Sukupuolen peittäminen on esityksen komiikan ydintä, mikä onnistuu toisinaan paremmin ja toisinaan ei niin hyvin. Hannu Kiviojan kahdesta roolista toinen, Audrey, on taas sitä perinteisempää mies mekossa -komiikkaa.

Näytteleminen on kautta linjan korostettua. Repliikkimassasta nouseva toteamus ”Kun ajattelen, minun täytyy puhua” kuvaa toki laajemminkin klassisen draamakirjallisuuden näyttämöllepanon dynamiikkaa. Tulkinta ei aina tunnu nousevan tekstin maailmasta lentoon. Kun tekstiä on paljon ja se on ”sentään Shakespearea”, luiskahtaa ilmaisu toisinaan repliikkien laususkeluksi. Maalinsa teksti toki paikoin löytää, ja erityisesti Minna Suurosen Jaques on takuuvarmaa työtä.

Nikkilän kanssa aiemminkin yhteistyötä tehnyt muusikko ja lauluntekijä Mila Laine on tehnyt esitykseen musiikkia, ja hän on myös näyttämöllä läpi esityksen. Parhaimmillaan laulut ovat taattua laatua – useammankin näyttelijän ilmaisuskaala kattaa myös laulun erinomaisesti.

Topi Vainikainen

Ryhmäteatteri: Kuten haluatte. Teksti William Shakespeare, suomennos Kirsti Simonsuuri. Ohjaus Jussi Nikkilä. Lavastus Janne Siltavuori. Sävellys Mila Laine. Puvut Saija Siekkinen. Valot Ville Mäkelä. Äänet Jussi Kärkkäinen ja Mila Laine. Koreografia Mirva Mäkinen, näyttämötaistelut Seppo Kumpulainen. Rooleissa Miiko Toiviainen, Marketta Tikkanen, Joel Hirvonen, Anna-Sofia Tuominen, Susanna Hyvärinen, Eeva Kaihola, Santtu Karvonen, Hannu Kivioja, Vilma Sippola ja Minna Suuronen. Ensi-ilta Suomenlinnassa 17.6.2022.