Tanssiteoksissa ajatus kontaktista on aina läsnä. Se on tanssijan liikkeen sisällä, kohti muita esiintyjiä ja yleisöä. Helsinki Dance Companyn illassa Kolme teosta kontaktista yhteyttä luodaan moneen suuntaan. Koreografi Mirva Mäkinen on tutkinut kontaktia omaan sisimpään, Sari Palmgrenin tanssijat suuntaavat kohti yleisöä ja yksittäistäkin katsojaa. Tanssiva sirkuspari Riia Kivimäki ja Saku Mattila etsii kontaktia toisiinsa. Erilaiset tanssityylit ja liikelaadut luovat kiinnostavan kokonaisuuden.

Vaikka ollaan Studio Pasilassa sisätiloissa, teosten tunnelma nousee luonnosta. Nähdään ilakointia veden äärellä, lintujen äänet rikkovat hiljaisuuden. Liike tuo erilaiset asiat yhteen ja luo monenlaisia mielikuvia.

Mäkisen Luodos lienee jonkinlainen luodon ja saaren sekoitus, tarpeen mukaan siirtyvä ja mukautuva rantakaistale. Kolme tanssijaa sekä tanssii näkymättömällä saarekkeella että muodostaa sen keskenään. Saksofonisti Tapani Rinne yhdistää musiikillaan liikkeellisiä reittejä, joita tanssijat seuraavat improvisatorisen oloisessa tutkielmassa. Elina Kolehmainen ja Kim Saarinen taikovat musiikin tunnelman lattian ja taustan herkkiin projisointeihin.

Teos alkaa saksofonin ja tanssin duetolla, jossa musiikki ja tanssi elävät samaa rytmiä. Misa Lommi ottaa tilan, loistaa ja nousee näin teoksen päähenkilöksi, jota Rinteen musiikki tukee. Lommin tanssi tuntuu nousevan sisäisestä vimmasta, ei mistään opetellusta liikemateriaalista. Hän liikkuu intohimoisesti ja välittää nautintoa ympärilleen vailla päälle liimattua näyttelemistä.

Heidi Naakka ja Jyrki Kasper liittyvät seuraan kuin tukemaan. Heidän parityöskentelynsä on luontevaa ja kevyesti virtaavaa, liikemateriaali on soolosta erottuvaa, laajakaarista ja pyörivää. Yhdessä kolme tanssijaa soljuu ja solisee muusikon saarekkeen ympäri. Yhteinen näyttämön lattian läpi pyörivä kudos käyttää taitavasti kontakti-improvisaatiota kulkuunsa. Jokainen omaleimainen tanssija saa hetkensä etunäyttämöllä. Leikkisyys tuo keveyttä ja musiikillinen liike iloa.

Illan humoristinen teos Soidinmenot nostaa esiin siipiään pörhistelevän linnun ja itseään näyttävästi esittelevän ihmisen yhteneväisyyksiä. Koreiden höyhenten alla saattaa sittenkin olla epävarma ja pelokas yksilö, joka pettyy ja masentuu, kun ei saa tavoittelemaansa huomiota. Koreografi Sari Palmgren peittää ja paljastaa inhimillisyyttä värikkäiden hahmojen kautta sangen osuvasti.

Tanssijat tepastelevat ympäri näyttämöä kuin riikinkukot, kääntelevät päätään ja värisyttävät raajojaan. Lintumaisten hahmojen alta tunnistaa selkeästi ihmisten käytöstapoja. Paljettiasut rapisevat ja hihojen pitkät hapsut heiluvat, kun diivat milloin piiloutuvat, milloin kurkistavat näyttävien asujen alta. Kukin esittelee itseään, mutta kun halu olla keskipisteen diiva ei tuota tulosta, purkautuu pettymys valittavaan huutoon. Lintumaiset äännähdykset kasvavat lauluksi tanssija Inka Tiitisen luoman melodian johdolla.

Illan viimeinen teos GLG on tarina rakkaudesta. Mies ja nainen hiekkarannalla ovat ehkä haaksirikkoutuneita matkailijoita huuhtoutuneina paratiisisaarelle. Rakkaus rannalla tarkoittaa taiturimaisia nostoja ja päätä huimaavia pyörityksiä. Pariakrobaatit Riia Kivimäki ja Saku Mattila esittävät huikean dueton helponnäköisesti; vain katsojat tuntuvat hengästyvän näkemästään.

Intiimi kohtaaminen päättyy, kun mies konkreettisesti heittää naisen pois. Nainen hakee lohtua rannalla lojuvasta laukusta, muttei löydä sopivaa vaatetta. Mies lösähtää rantatuoliin pullo kädessään. Yhteinen kokemus, tiivis kontakti, kuitenkin imee parin etsimään yhteistä ratkaisua. Lopulta nämä robinsoncrusoet rakentavat yhdessä laivan, jolla seilata maailman merissä.

Tarina on löyhä ja palvelee sirkuksen vaatimuksia. Parin taito, voima ja notkeus on upeaa seurattavaa. Kivimäen tasapaino on huikeaa. Moni voisi horjahtaa jo siitä ajatuksesta, että seisoo toisen ylös ojennettujen käsien päällä tämän kävellessä. Mattilalta onnistuu järkälemäisenä tukena toimiminen ja huomattava notkeus samaan aikaan. •

Sara Nyberg

Helsingin kaupunginteatteri: Kolme teosta kontaktista. Luodos: Koreografia Mirva Mäkinen. Musiikki Tapani Rinne. Projisoinnit Kim Saarinen ja Elina Kolehmainen. Tanssijat Jyrki Kasper, Misa Lommi ja Heidi Naakka. Soidinmenot: Konsepti, koreografia Sari Palmgren. Tanssijat Pekka Louhio, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Inka Tiitinen. GLG: Konsepti, koreografia ja esiintyjät Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä. Dramaturgia Jarkko Lehmus. Ensi-ilta Studio Pasilassa 2.3.2022.