Susanna Leinosen naisen kehoon kohdistuvia odotuksia ja pakkoja käsittelevän trilogian viimeinen osa Body nähtiin marraskuussa vain kolme kertaa Espoon Louhisalissa. Se on samalla myös ryhmän 20-vuotisjuhlateos. Korona-aika on hankaloittanut monen uuden esityksen tuomista yleisön nähtäville, sillä muun muassa esitystilojen vuokra-ajat on pitänyt organisoida uudestaan. Kaikille esitysmahdollisuutta odottamaan jääneille teoksille ei ole löytynyt ollenkaan tai tarpeeksi esitysaikoja.

Leinosen trilogian ensimmäinen osa Nasty (vuodelta 2018) nähtäneen Tampereella kesäkuussa ja toinen osa Toxic (vuodelta 2020) nähtiin joulukuussa kerran Aleksanterin teatterissa. Koko trilogian nauttiminen lyhyen ajan sisällä olisi ehkä raskas kokemus, niin musta Leinosen näkemys naisen kehoon kohdistuvista paineista ja suoranaisesta väkivallasta on.

Kehollisuus on trilogian teoksissa naisen eksistenssin lähtökohta ja ilmiasu. Tanssijoiden kehot huutavat, pelkäävät, kirkuvat, pöyristyvät ja vihaavat voimalla, joka ei jää epäselväksi. Joissain Bodyn kohtauksissa olen tunnistavinani myös mustaa huumoria – ainakin visuaalisessa estetiikassa, joka kaikessa täydellisyydessään hipoo epätodellista. Sitä rakentavat koreografin lisäksi Kasperi Laineen musiikki, Sari Nuttusen puvut sekä Anne Weckströmin valot.

Leinoselle ominaisen yhtä aikaa plastisuuden ja sitkeän voiman synnyttämän liikekielen tuottamat oudot ja vääristyneetkin naishahmot kertovat kokonaisvaltaisesta hallinnasta, oudosta haastavuudesta, jolla tanssijat asettuvat katsottavaksemme ja poseeraavat mitä vaikeimmissa asennoissa. He ovat siinä, koska he ikään kuin haluavat näyttää meille, mitä heidän kehonsa tietää. Siitä en ole varma, mitä hahmojen mielessä liikkuu, sillä dramaattisimmatkin hahmot pitävät lopulta salaisuutensa.

Minna Tawast

Susanna Leinonen Company: Body. Koreografia Susanna Leinonen. Musiikki Kasperi Laine. Puvut, naamiot ja peruukki Sari Nuttunen. Valot Anne Weckström. Tanssijat Emmi Hakala, Camilla Keihäs, Elina Lindfors, Aino Päivike, Aaron Saira ja Tatiana Urteva. Kantaesitys Espoon Louhisalissa 26.11.2021.