Teatteri-, tanssi ja sirkusjärjestöt jakoivat viime keväänä Markku Haussilalle Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon.

”Ehkä se sopii minulle, että kun maailma palaa, voitan Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon”, nauraa Haussila.

”Hänen esiintymisensä Humisevan harjun Hindleynä oli raju sekoitus uhkaavuutta, vastenmielisyyttä ja samalla kaltoin kohdellun traagisen henkilön herättämää surua.” Siinä yksi palkintoperustelu Haussilan roolityöstä Hindley Earnshawina Helsingin kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Lauri Maijalan ohjaus valmistui juuri koronan kynnyksellä, ja sitä ehdittiin esittää täysille saleille alle kymmenen kertaa.

Hindley Earnshawin rooli on hurja. Siinä juostaan läpi monta elämänvaihetta viattomasta lapsesta itsensä puhki juoneeksi väkivaltaiseksi alkoholistiksi.

”Olen ison osan elämästäni mennyt lavalle niin, että asiat pitää tehdä precisely, jetsulleen, oikein ja tarkasti. Mutta nyt sainkin pyöriä näyttämöllä miten vain. Sain uskaltaa olla ruma ja keskeneräinen. Olla auki, sillä aina en ole ollut auki. Sellaista on ihanaa katsoa ja sitä kohti haluan mennä.”

Haussilan roolityö riipaisi. Siinä katsoja pääsi kuin jyrkänteen reunalta seuraamaan Haussilan kamppailua, rajua putoamista tunneryteikön pohjalle.

”Maijala loi turvallisen ympäristön, jossa pääsin syvälle. Lauri ei pelkää isoja tunnemyrskyjä näyttämöllä. Vaikka olisi traagista, on myös ihmeellistä kepeyttä. Se liittyy omaankin historiaani.”

Humisevassa harjussa tunnetiloja ei lietsota esiin henkilökohtaisten traumojen avulla. Kun tulen Hindleynä lavalle, en ajattele ikävää lapsuuttani. Enää en tarvitse sellaista.”

Lisää monimuotoisuutta

Keskustelu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on tavoittanut myös esittävän taiteen tekijät. Vähemmistöön kuuluvana Haussila peräänkuuluttaa teatteriin enemmän monimuotoisuutta. Hänen pääpointtinsa on, että enemmistöt eivät saa tehdä valintoja kuuntelematta ja työllistämättä sorretuissa asemissa olevia vähemmistöjä.

Haussilan mielestä perustavaa laatua oleva ongelma on, että vähemmistöjen tarinoita käsitellään enemmistön näkökulmasta.

”Meidät on kyllästetty heterojen tekemillä tarinoilla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ongelmista. Se on tosi harhaanjohtavaa, sillä se on sellaisten ihmisten näkemys, joilla ei ole asiaan mitään kosketusta. Saattaa olla, ettei koko tuotannossa, jossa kerrotaan vähemmistön tarinaa, ole ainuttakaan vähemmistön edustajaa! Tarinat kelpaavat, mutta ihmiset eivät. Sitten vielä sanotaan, että taas tuli homoelokuva, kun niitä tulee ehkä kaksi kymmenessä vuodessa. Ja loput ovat heterotarinoita.”

”On lukemattomia tilanteita, joissa minulle on sanottu, että olet ’liian homo’ tähän, pitäisi olla ’enemmän mies’. Showtanssin parissa tällainen meno oli aikoinaan kukkeimmillaan. Tai toisinpäin: olen saanut kiitosta siitä, miten hyvin osaan esittää heteroa, kun olen noin homo. Kuinka loukkaavaa se voikaan olla!”

Vanhemmilta kollegoilta Haussila on saanut myös neuvoja, että homoutta ei kannata liikaa huudella, jotta saa parempia töitä.

”Mutta olen juuri niin homo kuin olen ja väitän, että en jaksa enää pelätä. Roolitusasioissa saatan olla haastava, koska olen niin out and loud.”

”Minä en ole aina voinut näytellä heteroa, mutta hetero on saanut luvan näytellä homoa. Ja palaute on, että ’hän oli niin liikuttava ja herkkä, kun uskalsi tehdä oikein ja aidosti homoroolin’.”

Haussilan mielestä tätä problematiikkaa ja etuoikeutta ei edelleenkään nähdä.

”Meidän pitää itse alkaa kirjoittaa itsemme kaltaisten ihmisten tarinoita”, Haussila penää.

Minna Harjuniemi ohjasi viime vuonna Scream the Love Storyn Teatteri Jurkkaan. Se on Haussilan esikoiskäsikirjoitus, kahden miehen rakkaustarina sekä kommentti heteronormatiivisuuteen ja homofobiaan.

”Minua kerta kaikkiaan jännitti, kun saimme tehdä sen Jurkkaan. Siinä saan käsitellä tarinaa homoseksuaalina. Väitän, että siinä on eri klangi kuin heterotiimin tekemänä.”

Esitys valmistui ennen koronaa ja palaa joulukuussa 2021 Jurkan ohjelmistoon.

Parhaillaan Haussila vierailee Hämeenlinnan kaupunginteatterissa. Satu Rasilan ohjaama ja Jane Austenin romaaniin pohjautuva Järki ja tunteet tulee ensi-iltaan lokakuun lopulla. Haussila esittää siinä Edward Ferrasin roolin.

Lue koko Raisa Rauhamaan kirjoittama Markku Haussilan haastattelu Teatteri&Tanssi+SIrkus-lehdestä 6-7/2021.