Pian 15-vuotias tyttö löytää postilaatikosta kysymyksen ”kuka minä olen” ja innostuu miettimään asiaa. Löytyykö vastaus länsimaisen filosofian miehisestä kaanonista?

Johanna Freundlich dramatisoi ja ohjasi Jostein Gaarderin menestysromaanin Sofian maailma Suomenlinnan kesäteatteriin. Dramatisointi seuraa uskollisesti alkuperäisteosta ja tulee samalla toistaneeksi niin sen innostavat kuin hankalammat ominaisuudet.

Suvi Blickin energisesti ja raikkaasti esittämä Sofia on utelias, rohkea ja samalla herkkä teinityttö, joka tarttuu postilaatikkoonsa tupsahtaneeseen filosofian kurssiin aikailematta. Sofian lukiessa salaperäisen Alberto Knoxin (Robin Svartström) hänelle lähettämiä kirjeitä filosofian suurnimet marssivat näyttämölle kertomaan muutaman keskeisen ajatuksensa. Antiikin partasuiden jälkeen ovat vuorossa eri aikakausien edustajat aina 1900-luvulle saakka.

SOFIA KYSELEE aktiivisesti ja kyseenalaistaakin, mutta lopulta kurssi toistaa vanhaa perinnettä: oppinut mies valistaa ja kaataa ylhäältäpäin tietoa oppilaansa päähän. Kehotus ihmettelyyn toteutuu käytännössä kanonisoitujen filosofien ajatusten toistamisena. Myös tarinan isä ja äiti toistavat ikävää perinnettä. Isä kirjoittaa filosofista kirjaansa ja toimii maailmalla merkittävissä tehtävissä, kun taas äiti hössöttää kotona kodin arkiaskareita korostetun hölmönä tyttärensä filosofisten kysymysten edessä.

Asetelma onneksi osin murtuu, kun tarina etenee ja siihen syntyy täysin toinen taso fiktiolla leikittelyn avulla. Juonen käännekohdan jälkeen Sari Mällinen tuokin höpsöön äitiin uutta potkua ja Sofian rooli monipuolistuu. Aito ihmettely saa enemmän tilaa, kun tunnetut filosofit siirtyvät sivuosaan.

Kutsu tarkastella erilaisia ajatustapoja rinnakkain ja pohtia niiden antia on tarpeellinen ja tervetullut teko. Valtaosa kysymyksistä on relevantteja aikakaudesta riippumatta ja edelleen tässä ajassa. Mutta ovatko samat kysymykset edelleen ne keskeisimmät ja miten tarjotut vastaukset resonoivat nykyhetkessä? Missä oli ruumis? Entä ympäristö?

Katri Tanskanen

Ryhmäteatteri: Sofian maailma. Teksti Jostein Gaarder. Ohjaus ja dramatisointi Johanna Freundlich. Lavastus Janne Siltavuori. Puvut Niina Pasanen. Valot Ville Mäkelä. Äänet Jussi Kärkkäinen. Maskeeraus Tiina Winter. Rooleissa Robin Svartström, Suvi Blick, Jouni Innilä, Aarni Kivinen ja Sari Mällinen. Ensi-ilta Suomenlinnan kesäteatterissa 2.8.2021.