Kekseliäs ja näytelmän idean naulaava lavastus on yhtä tärkeä kuin matkalaukun sisältö, kun Mr. Phileas Fogg matkustaa kiireellä maailman ympäri Teatteri Akseli Klonkin esityksessä. Skenografi Annina Nevantaukselle keskeistä Jules Vernen kuuluisassa romaanissa on kilpailu aikaa vastaan. Niinpä hän viritti sen pohjalta tehdyn esityksen kelloon.

Oululaisen Akseli Klonkin koko perheen kesänäytelmän Maailman ympäri 80 päivässä tärkeä lavastuselementti on salvadordalimaisesti litistetty kellotaulu. Se muistuttaa Foggin uhkarohkeasta vedonlyönnistä, jonka takia herrasmiesseikkailija uhkaa menettää koko omaisuutensa.

Vekkuli Verne leikkii tekstissään sillä, kuinka kellonaika vaihtuu eri aikavyöhykkeillä maapallon pyöriessä. Jokainen tekstin tunteva kenties muistaa, että aika valuu Foggin seurueen kannalta yllättävällä tavalla. Tieteiskirjailijoiden edelläkävijä Jules Verne oli aikaansa edellä. Romaani julkaistiin ensi kerran 1872, mutta Greenwichin ajan mukaan määritellyt aikavyöhykkeet vahvistettiin maailmanlaajuiseksi yleisajaksi vasta 1884.

Yllätykset eivät lopu siihen. Janne Kuustien ohjauksen piti tulla Kokkolan kaupunginteatterin ohjelmistoon, mutta sitten iski korona. Kuustie päätti toteuttaa näytelmän oman ryhmänsä Akseli Klonkin kanssa Oulussa Kokkolaan valmistetuilla nukeilla ja lavasteilla.

Akrobaattinen siirtymä on toimiva. Nukketeatteria, välineteatteria, varjoteatteria ja fyysistä teatteria yhdistävä tulkinta on vikkelä ja nokkela.

Leikkisyys jatkuu Kokkolan kaupunginteatterin skenografin Tua Hautamäen suunnittelemissa eläinhahmoisissa nukeissa. Mr. Phileas Fogg on hirvi, Prinsessa A intialainen kirahvi sarissa ja Passepartout papukaija, jonka kellottava vatsapuoli jatkaa aikatematiikkaa. Aikuiskatsojat ehkä tunnistavat New Yorkin sarvikuonon punaisesta kravatista. Se tuuppii ja kukkoilee kuin Donald Trump.

Näyttelijöitä Anu Enqvistä, Anna-Leena Järveä, Markus Kaartoa ja Eero Ojalaa tukee Mikko Karjalaisen musiikki ja äänisuunnittelu. Rahat pankissa kilisevät, valtamerihöyry huutaa ja Liverpoolin jalkapallojoukkueen kannatuslaulu soi.

Eeva Kauppinen

Teatteri Akseli Klonk: Matka maailman ympäri 80 päivässä. Jules Vernen romaanin dramatisointi, ohjaus ja laulujen sanat Janne Kuustie. Musiikki ja äänet Mikko Karjalainen. Nuket Tua Hautamäki. Puvustus Tarja Pekkala. Lavastus Annina Nevantaus. Rooleissa Anu Enqvist, Anna-Leena Järvi, Markus Kaarto ja Eero Ojala. Esitys Hupisaarten kesä-teatterissa Oulussa 30.6.2021.