Nuorallatanssija Hanna Moisala näki kiven, joka oli sidottu. Se sai hänet kiinnostumaan japanilaisesta sidontataiteesta eli shibarista, joka on tullut tutuksi länsimaiselle yleisölle eroottisen sidonnan yhteydessä esimerkiksi Sam Taylor-Johnsonin elokuvasta Fifty Shades of Grey.

Japanilaisesta kulttuurista laajemminkin kiinnostunut Moisala uppoutui lajiin Lontoossa. Hän opiskeli köysitaidetta shibarimestari Bruce Esinemin kanssa. Mestarilta tarttui ohjenuoraksi kunnioitus köyteen. Shibari tarkoittaa kaunista sitomista.

Nuoran ja köysien yhdistelmä on mielikuvana kiihottava ja kiinnostava. Kuinka nuorallatanssija voi liikkua, kun hän sitoo itsensä? Onko tarkoitus lisätä vaikeusastetta ja pelkokerrointa? Niin kuin Race Horse Companyn trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlberg tekee teoksessaan O’DD, jossa hän kääriytyy muovikelmuun kädettömäksi koteloksi.

Moisala sitoo hitain liikkein ensin lantionsa ja sitten rintansa haarniskasidonnalla. Se ei estä häntä liikkumasta, vaan mahdollistaa ripustautumisen. Kyse on punoksista, kitkasta ja taitteista, ei oikeista solmuista. WireDo on nuorallatanssin ja sidontataiteen esteettinen kudelma. Köyttä on käytössä 400 metriä. Sillä on sidottu myös itse seisova nuorateline. Telineen päästä köydet jatkavat kiipeämistä mustavalkean, graafisen näyttämön takaseinälle. Köysistä tehty köynnös näyttää punotulta seetripuulta.

Sooloesitys WireDo henkii japonismia ja zen-tunnelmaa, joka tarttuu myös yleisöön. Sisältö on tiivis ja mietteenomainen kuin kolmisäkeinen japanilainen haiku. Pukusuunnittelija Kitte Klemettilä varioi Moisalan esiintymisasussa samurai-univormun leikkauksia. Soturimaisuutta tuovat tiukka samurai-nuttura ja japanilainen puumiekka bokken. Myös Terhi Pippurin sävellyksissä on korvia hiveleviä viitteitä Japanin musiikkiperintöön.

Esityksen kauneus ei synny vaikeuden artikuloimisesta, vaan kiteyttämisestä. Sidottu kivi on filosofisesti tärkeä lähtökohta. Miksi olemukseltaan liikkumaton täytyy haarniskoida? Siinä on sitä arvoituksellisuutta, syvämietteisyyttä ja jopa huumoria, jota WireDo-esitys tarjoaa.

Eeva Kauppinen

Lumo Company: WireDo. Konsepti ja esiintyjä Hanna Moisala. Ohjaus Taina Kopra. Sävellys Terhi Pippuri. Valot Ville Finnilä. Puvut Kitte Klemettilä. Shibarimestari Bruce Esinem. Kantaesitys Jacksons Lane teatteri Lontoo 2016. Esitys Flow-sirkussarjassa taidetestaajille Valvesalissa Oulussa 2.3.2021.