Ryhmäteatterissa vuonna 2018 kantaesitetty Anna Krogeruksen 9 hyvää syytä elää -näytelmä sai Joensuun kaupunginteatterissa keväällä 2020 yleisöensi-illan, mutta vuoden kuluttua seuraava, Lappeenrannan kaupunginteatterin versio, taltioitiin enää striiminä tyhjälle salille.

Krogeruksen aikalaisteksti perkaa elämästä syrjäytyneiden kohtaloita. Tekstissä äänen saavat köyhät ja moniongelmaiset: koiraansa kaltoin kohteleva alkoholisti, yksinhuoltajaäiti, uupuneet mielenterveysammattilaiset, dementoitunut vanhus, syömishäiriöön sairastunut tyttö, maahanmuuttaja ja virolainen kaupan kassa. Yhteiskunnan niin sanottua pohjasakkaa on tungokseen asti.

Krogeruksen katse osattomiin on lempeä, mutta hieman ennalta-arvattava. Osa hahmojen ongelmista on mediasta tuttuja, eikä esitys tuo niihin uusia näkökulmia. Sen sijaan, että tekstissä pohdittaisiin yhteiskunnallisia syitä kelkasta pudonneiden kohtaloihin, siinä tyydytään lähinnä henkilögallerian elämäntilanteiden esittelyyn.

Päähenkilö, vastikään itsenäistynyt Klara kipuilee ahtaassa yksiössä. Synkkä näyttämökuva alleviivaa neljän seinän sisälle sulkeutuneen mielenterveyskuntoutujan psyykettä. Katsoja voi melkein haistaa yksiön vuosikymmenien lian, tahman ja keittiökaappien ruuan roiskeet.

Näytelmän kämäinen lavastus tuo mieleen ankean 1970-luvun. Myös puvustus on linjassa saman masennuksen estetiikan kanssa: kulahtaneet pieruverkkarit ja kehnosti päälle kiertyvät keinokuidut pukevat erinomaisen rumasti lähiökansaa.

Esityksen loppukäänteissä valo lisääntyy ja henkilöiden ongelmat helpottavat. Vaikka käsikirjoitus solmii näppärästi yhdeksän kohtaloa yhteen, loppurutistus, jossa porukka löytää voiman toisistaan, on kovin romanttinen nielaistavaksi. Yhteiskunnallinen epätasa-arvo ei korjaannu sillä, että syrjäytynyt saa osakseen koiran rakkauden, vaikka se mielialaa ja toimintakykyä parantaakin.

On selvää, että pienin keinoin etenevä aikalaisnäytelmä kärsii kylmän kameran katseesta ja yleisön puutteesta. Lisäksi keinoiltaan ohut ohjaus jättää näyttelijät liiaksi vain suorittamaan tekstiä. Karheuden ja huumorin hyvä liitto hukkuu ennalta-arvattavan sosiodraaman tasatahtiseen poljentoon. Vasta kuoleman äärellä ja tähtien syttyessä taivaalle taltiointi tavoittaa kurkkua kuristavaa teatterin taikaa.

Raisa Rauhamaa

Lappeenrannan kaupunginteatteri: 9 hyvää syytä elää. Käsikirjoitus Anna Krogerus. Ohjaus Ilmari Pursiainen. Lavastus Samuli Halla. Rooleissa Jarno Hyökyvaara, Seppo Kaisanlahti, Vilma Putro, Noora Koski, Jussi Lankoski, Eppu Pastinen, Netta Salonsaari, Pirkko Uitto. Esitys livestriimauksena 27.3.2021.