Pasi Lampela ohjaa Lahden kaupunginteatterille Sotaa ja rauhaa. Hänen versiossaan nuori kapinallinen nainen ja sotariippuvainen mies rakastuvat ja joutuvat kysymään, kuka minä olen, mitä minulta odotetaan. Leo Tolstoin klassikkoromaaniin perustuvan ensi-illan piti olla 27. tammikuuta, mutta se jouduttiin perumaan koronarajoitusten vuoksi. Ensi-ilta pidetään heti, kun koronasulut puretaan. Esitys on jo valmiina tarjottimella, vain katsojat puuttuvat.

Lampela on pelotta käynyt omaan sotaansa hyökäten yli 1500-sivuisen eepoksen kimppuun. Siinä on noin 580 henkilöä, hirnuvat, ryskyvät ja palavat taistelukohtaukset, suuria tanssiaisia ja upseerikerhon juominkeja, paljon eläimiä ja Venäjän silmänkantamattomia aroja. Perustan Sodan ja rauhan dramatisoinneille loi venäläinen Sergei Bondartshuk, jonka yli kuusituntinen elokuvaversio palkittiin 1968 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla. Siitä tuli ikuisesti elävä venäläisklassikko.

Lähtökohta on Pasi Lampelalla toinen, vaikka hän seuraa Tolstoin teoksen viestiä: sota murskaa ihmisyyden, sotakentillä kuollaan, kun palatseissa tanssitaan. Lampela on ohjannut Lahteen ihmisiään lähietäisyydeltä tulkitsevaa kerrontaa. Natashan ja ruhtinas Andrein häilyvässä rakkaustarinassa on Sodan ja rauhan sydän. Siinä on kaikki. Sodan varjossa solmitaan ja puretaan liittoja, lapsia syntyy ja äidin lisäksi isiä kuolee.

Sota ja rauha -romaaniin on kirjoitettu näkyviin myös Venäjän sotahistorian epäsankarilliset kytkennät ja sodan raakuus, kuten 1812 käydyn Austerlitzin taistelun tuhot ja kuolemat. Kunniallisista sotilaista tulee kunniattomia sotarosvoja. Miten tämä kaikki tuodaan näyttämölle?

”Kun aloitin työn, minulle sanottiin, että saat sitten 12 näyttelijää. Toimeen on tultu”, Lampela kiittää kyky-ensembleaan.

”Ja hämmästyt, kun tulet näkemään Moskovan palon!”

Miten se tehdään, on salaisuus.

”En tiedä toista yhtä laajaa teosta kuin Sota ja rauha, paitsi ehkä Raamattu. Lähtökohtana minulla on dramaturgia, jonka henkilökaaret ovat johdonmukaisia. ”

Lue koko Kirsikka Moringin artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 1/2021.