Seela Sellaa kiinnostaa kaikki, mikä on. Hän kulkee sen mukana, mikä tulee vastaan, ja se on vienyt hänet tamperelaisesta Teiniteatterista maamme tärkeimmille näyttämöille – pienille, isoille ja sähköisille. Sellan kohdalla ei mietitä, voiko juutalainen nainen esittää Hitleriä tai pientä porsasta.

Mutta miten me tähän oikein päädyttiin? Istun haastattelemassa Seela Sellaa. Teatterista ja näyttelemisestä piti puhua, vähintään elämästä, ja tässä on keskusteltu ainakin puoli tuntia matematiikasta. Matematiikasta! Jotenkin nettipankeista ja salasanoista ja kaikesta sellaisesta aikaa vievästä se taisi lähteä.

”Äh, ei meidän sellaisia tarvitse osatakaan”, huitaisee Seela Sella kädellään, aikamme asiasta tuohduttuamme.

Te tiedätte, se pieni tuttu käden liike, niin usein näyttämölläkin nähty.

”Minä kysyn lapsilta tai lapsenlapsilta, jos en osaa.”

Mutta matematiikka, se on silti tärkeää.

”Kaikki on matematiikkaa”, sanoo Sella painokkaasti ja katsoo silmiin. Sillä erityisellä tavalla, joka myöskin muistetaan eri näyttämöiltä.

”Voi kunpa meille silloin aikoinaan olisi opetettu, mihin se kaikki liittyi! Kun sehän liittyy kaikkeen. Sen olen tosin ymmärtänyt vasta paljon myöhemmin, muun muassa mieheni Eeliksen avulla, joka oli hyvin matemaattinen.”

Seela Sellasta, 83 v, puhutaan tänä vuonna ehkä enemmän kuin koskaan – ja syystä. Helmikuussa Tampereen Työväen Teatterissa ensi-illassa ollut ja syksyllä Kansallisteatterissa jatkanut, Sellan ideasta alkunsa saanut, Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama Hitler ja Blondi, on erityinen teko. Juutalaiset Sella ja Baran paneutuvat arkkivihollinen Hitleriin, jonka nahkoihin Sella astuu. Tämänkokoinen oman historian haltuunotto on harvinaista teatterissa. On siis aika jutella Seela Sellan kanssa, elämästä ja teatterista. Etsiä hänen näyttelijyytensä elementtejä.

Toisin kuin yleensä, päätän kysyä ensiksi, mistä Seela Sella haluaisi puhua. Häneltähän on jo kysytty kaikkea mahdollista yli 60 vuotta kestäneen uran aikana. Mikä olisi hänestä tärkeää nyt?

Lue koko Jaana Semerin artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 8/2020.