Kulttuurikeskus Stoassa nähtiin syksyllä Reflectors-työryhmän nykysirkusesitys The Veil Project, a contemporary circus piece about to find it out. Teos on unenomainen matka ihmismielen sisälle, sen moninaisiin kerroksiin.

Henkilö seisoo selkä käännettynä yleisöön. Selkään ja takaseinustalle heijastettavat muodot tuovat mieleen signaalin. Ilmassa on sähköä, sanatonta kommunikaatiota. Kun sirkustaiteilija Salla Hakanpää lähtee liikkeelle, toiminta suuntautuu määrätietoisesti tilan keskellä olevaan, katosta roikkuvaan köysinippuun. Matka on alkanut.

Esitys rakentuu ilma-akrobatialle. Hakanpää hyödyntää työskentelyssään vahvasti köysiä ja verhoja. Niitä pitkin kiivetään, liikutaan pystysuoraan, sivuttain tai sitten vain roikutaan.

The Veil Projectin työryhmä sanoo haluavansa tehdä näkyväksi vaiheen, jossa ajatukset ja tunteet ovat vielä suodattamattomina. Köysien ja lakanoiden avulla ajatuksen kulku ja mielen kerroksellisuus konkretisoituvat. Lakanoilla luodaan tilaa. Ne muuntuvat kangaskimpusta huoneiden seiniksi, uusiksi alueiksi tai reiteiksi näyttämöllä, jota pitkin liikkua paikasta toiseen. Ajatuksen uusi suunta valitaan ja luodaan itse.

Hakanpään kontakti yleisöön pysyy etäisenä koko esityksen ajan. Fokus on ennemmin tutkivassa, hetkessä elävässä tekemisessä. Oleellista ei ole kai yrittää ottaa haltuun vaan havainnoida.

The Veil Projectista hahmottuu tuntuma siitä, että esitystä tehdessä on liikuttu vahvasti yhtenäisenä työryhmänä. Mielikuvat ajatusprosesseissa navigoimisesta kuuluvat Joonas Pehrssonin äänissä sanojen tapailuna sekä Ainu Palmun valoissa ja videoissa hahmottuvissa aivosähkökäyrissä. Kuuluu esitykseen kissakin, joka tosin katosi esityksen alettua. Lopputuloksena yleisön eteen rakentuu eheä nykysirkusesitys, jossa liike, valo ja äänet yhdistyvät kauniiksi, harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Eeli Vilhunen

Reflectors: The Veil Project. A contemporary circus piece about to find it out. Konsepti Ainu Palmu, Salla Hakanpää ja työryhmä. Dramaturgia Eira Virekoski. Valot ja videot Ainu Palmu. Lavastus Anne Jämsä ja Ainu Palmu. Äänet Joonas Pehrsson. Näyttämöllä Salla Hakanpää ja kissa Edison. Ensi-ilta Stoassa 23.9.2020.