Koko perheen esitys Kaboom ja kuvittelun voima on leuat loksauttava visuaalinen seikkailu, jossa on missio leikin ja luovuuden tärkeydestä. Missio ei ole päälle liimattu, vaan esitys artikuloi luovuuden mahtia joka sentissä ja elementissä, pienintä keppiä myöten.

Uusi kotimainen kokoperheen näytelmä kokoillan mitassa on harvinaisuus. Kaboomissa on jo lähtökohtaisesti kunnianhimoista, ettei jäljitellä ylikansallista musikaalikamaa vaan luodaan pyörryttävän kekseliästä ja ihastuttavaa lastenkulttuurin gurmeeta, jonka nautinnolle ei ole yläikärajaa.

Lähin vertailukohta on Liisa Ihmemaassa. Itse Lewis Carroll ja hänen kaniininsa varmasti nostaisivat hattua esityksen mielikuvituksellisen hulluille teekutsuille sekä ilmasirkuksen ja pariakrobatian taitureille.

Kaboom on Oulun teatterin taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion johtajakauden ensimmäinen ohjaus. Se on suuri monilta mitoiltaan: tilausteksti, maailman kantaesitys, suuren näyttämön juttu, jossa on kiinni koko näyttelijäensemble plus kolme vierailevaa sirkustaiteilijaa.

On selvää, että satsaus on Lehmuskalliolta hyvin harkittu, arvoladattu ohjelmistovalinta ja teatteripoliittinen pelinavaus.

Käsikirjoittaja on Eira Virekoski, alkuperäisidea Lehmuskallion. Kaksikko on tuttu yhteistyöstään Sivuhenkilöt-kollektiivin tuotannoissa Sivuhenkilöt ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen.

Näytelmän pikkupoika Mikael (Timo Pesonen) pelaa tietokonepelejä. Hän on unohtanut leikkimisen, eikä halua enää käyttää lempinimeä Shäbäm. Mutta sitten Kaboom (Merja Pietilä) tarvitsee hänen apuaan jemman löytämisessä.

Tekstissä on kaksi rinnakkaismaailmaa, pelimaailma ja lelulaatikon hylättyjen lelujen maailma. Lavastaja Kalle Nurmisen kekseliäs ratkaisu ovat jättimäiset lelupalikat. Rullien päällä olevat “ruosteiset” palikat tekevät näyttämöstä nostalgisen ja elävän.

Kaboom on valtakunnallinen nähtävyys myös Pasi Räbinän pukuluomusten ansiosta. Repertuaari venyy jäätelötikusta My Little Pony -hahmoihin ja Mänmäniin. Räbinällä on käytössään myös groteski, joka tuo hahmoihin huumoria, vähän demonista aspektia ja ripauksen ihmeen tunteesta.

Tätä esitystä tekee mieli kuvata sarjakuvan kieliopin keinoin isoilla tikkukirjaimilla: BANG ja BOOM!

Eeva Kauppinen

Oulun teatteri: Kaboom ja kuvittelun voima. Alkuperäisidea ja ohjaus Alma Lehmuskallio. Käsikirjoitus Eira Virekoski. Koreografia Jenni Nikolajeff. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Pasi Räbinä. Äänet ja sävellys Rauno Paananen. Rooleissa Oulun teatterin näyttelijät sekä Katariina Alalääkkölä, Pihla Ojala ja Jared Van Earle. Kantaesitys suurella näyttämöllä 21.11.2020.