Maksim Komaro on verkostoitunut norjalaisen dramaturgi Sverre Faagen kanssa ja pistänyt tutun Circo Aereo -ryhmänsä rinnalle pystyyn Naïve Man Companyn. Ryhmä aikoo tarttua teatteriklassikoihin ja muokata niistä sanattomia, sirkuksen, tanssin ja teatterin keinoin toteutettuja esityksiä.

Ensimmäinen käsittelyyn päässyt klassikko ponnistaa Molièren Luulosairaasta, nimekseen esitys on saanut Luulosairaat.

Imaginäärisistä sairauksista ja lääkärien hyväksikäytöstä kärsivän Argan-despootin edesottamuksista Naïve Man Company on oikeastaan säilyttänyt vain 1600-luvun visuaalisuuden ja musiikin. Näyttämökuva on hieno ja barokkimusiikki toimii aina – tosin kiinnostaisi tietää, mikä musiikki esityksessä soi ja keiden soittamana, jos ymmärrätte mistä nillitän.

Ja jokin sairaus Terje Tjøme Mossigen esittämää linnanherraa vaivaakin, syvä uupumus tai narkolepsia. Norjalainen, kotimaassaan hyvin tunnettu Mossige on reippaasti keski-ikäinen, karismaattinen tanssija ja näyttelijä. Luulosairaissa hänen habituksensa on äärimmäisen kiinnostava.

Autiossa kartanossaan harhaileva ja tuoliinsa torkahteleva Mossige on oiva uhri kahdelle palvelija-ilveilijälleen. Sirkustaiteilijat Kalle Lehto ja saksalainen Bettina Sörensson pilailevat nukkuvan isäntänsä kustannuksella esineteatterin ja sirkuksen keinoin.

Tai näin ainakin tulkitsin. Mikä hyvänsä muu assosiaatio lienee yhtä oikea. Lehdon ja Sörenssonin energiat täydentävät hyvin Mossigen ilmaisua, efektit ja otteet vaihtelevat höyhenenkevyestä raskaaseen ja ronskiin.

Kovasti paljon Luulosairaissa on narujen ja siimojen varassa operoitavaa kulissien romahtelua, ja ensi-illassa esiintyjien reaktiot yllätyksiin olivat paikoin ennakoivia ja epärentoja.

Komediassa kaikki on kiinni oikeasta ajoituksesta ja tyyni ilmeettömyys pelastaa loput, mutta esityskertojen myötä ilmaisu ekonomisoitunee ja rentoutuu.

Loppunousu on hieno. Mielestäni tajusin lopulta syyn Mossigen hahmon väsymyksellekin. Kautta linjan kaikki Luulosairaiden absurdius on kuitenkin vastaansanomatonta eikä esitys missään nimessä tyhjentynyt yhteen katsomiskertaan tai paljastanut salaisuuksiaan.

Nina Jääskeläinen

Kuva: Kalle Nio

Naïve Man Company:  Luulosairaat. Konsepti Maksim Komaro ja Sverre Waage. Ohjaus Maksim Komaro. Lavastus Pavla Kamanová. Valot Juho Rahijärvi. Äänet Jan Balcar. Puvut Kristina Záveská. Näyttämöllä Terje Tjøme Mossige, Bettina Sörensson ja Kalle Lehto. Kantaesitys Espoon Louhisalissa 20.11.2019.