Kuka katsoo ja ketä? Mikä tekee esityksen? Sivuaskel-festivaalilla nähdyssä Voyer – teoksessa esityksen valmistaneiden ja sitä katsomaan tulleiden välissä on suuri ikkuna. Molemmat ryhmät istuvat keskenään identtisillä, leveillä rappusilla. Esiintyjät istuvat rapuillaan rennosti kuin kiiltäväsivuisen muotilehden mallit. Kun valo vaihtuu, heidän seassaan näyttäisivät yllättäen istuvan myös kaikki katsojat.

Valosuunnittelija Mia Jalerva taikoo esiin visuaalisen illuusion ihmisten määrästä, paikoista, asennoista. Teoksen valosuunnittelulla on tavallistakin suurempi rooli, se ohjaa katsetta ja teoksen esitysmäisyyttä.

Alkutilanne tekee katseista suoria ja uteliaita. Lähimpänä ikkunaa istuvat katsojat tökkäävät sormensa lasiin saadakseen kontaktia esiintyjiin. On kuin eri maailmoissa elävät henkilöt haluaisivat tietää ja tuntea toinen toisiaan. Kosketuksen ulottumattomissa katse on suoraa kontaktia.

Valon vaihtuessa katsojat näkevät vain itsensä. Silloin lasin edessä istuvat kääntyvätkin katsomaan muita katsojia takanaan. Pienikin liike, teko, tapahtuma kiinnostaa kaikkia, niin katsojia kuin esiintyjiäkin. Mitä tapahtuu? Uteliaisuus saa ihmiset yhteen.

Valo ohjaa katsetta silloinkin, kun yläviistosta loistaa keltainen, auringonkaltainen kirkkaus. Lämmittävä tunnelma tekee esiintyjistä paljastajia. Ekshibitionistisesti he vetävät läpikuultavista sukkahousuista muodostuvien ihokkaiden alta paljasta ihoa esiin. Riisuuntuminen tehdään taiten, hitaasti ja vähitellen. Tasot näkyvät rauhallisessa koreografiassa, joka onnistuu välttämään strippauksen tunnun. Silti se saa pohtimaan, kenellä on valta siihen, mihin katseet kääntyvät.

Matilda Aaltonen ja Joel Teixeira Neves ovat tutkineet katsetta ja kohtaamista reilun kolmen vuoden ajan. Ensimmäinen esitys aiheesta nähtiin vuonna 2017 Teatterikorkeakoulussa, toinen esitys viime vuonna Outokummussa Riveria-tanssikoulutuksen kanssa. Tämä uusin versio on päässyt Todellisuuden tutkimuskeskuksen siipien alle ja samalla Sivuaskel – festivaalille.

Sara Nyberg

Todellisuuden tutkimuskeskus: Voyeur. Koreografia, konsepti ja ohjaus Matilda Aaltonen ja Joel Teixeira Neves. Valot Mia Jalerva. Äänet Mitja Nylund. Puvut Justus Kantakoski. Esitys Sivuaskel-festivaalilla 7.2.20120.

What do you want to do ?

New mail