Naisia on kaksi. Toinen on tanssija Annatuuli Saine, toinen näyttelijä Kati Outinen. Yhdessä he ovat yksi eli maalaavat kumpikin kehollaan ja puheellaan muotokuvaa taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Minä maalaan teidät kaikki -esityksen on ohjannut Kati Outinen ja kirjoittanut Iida Hämeen-Anttila

Aluksi tietenkin luonnostellaan. Hahmotetaan ihmistä erakkomaiseksi ja araksi historiaan kirjoitetun taiteilijan mielikuvan takaa. Saine ja Outinen heittävät ilmaan tukun kysymyksiä, joihin ei tiedetä tyhjentäviä vastauksia. Oliko taiteilija mahdollisesti ollut hauras ja hiljainen vai sittenkin tiukka ja hurja? Oliko ystävällinen vai ylpeä? Tuliko kohti vai tarkkailiko kaukaa?

Vähitellen päästään lähemmäs taiteilijan oletettua arkea. Yksinäinen ja rohkea Helene Schjerfbeck joka tapauksessa oli, se tiedetään. Hän kehitti oman tyylinsä ja maalasi ihmisiä siinä hetkessä missä eli, niitä keitä näki ja katsoi eikä kaivannut siihen kansallismielistä ja -miehistä kuvastoa.

Esitys ilmentää tätä yksineläjän omaehtoisuutta lyhyillä, sivaltavilla tuokiokuvilla. Kun naiset riehaantuvat sananmukaisesti pieksemään kansallismaalaus Taistelevia metsoja, esityksen Helene pilkkaa voimantunnossaan ”Pitäkää te järvenne!”.

Jurkan huoneteatterin pieni nurkkaus on sopivasti kertomuksen tapahtumatilan kokoinen. Schjerfbeckistä tiedetään, että hän asui vaatimattomasti ulkomaillakin. Mutta pieneen tilaan mahtuu suuria asioita. Siellä voi viettää unettomia öitä ja pelätä naapureita, tanssia tai raivota. Siellä kirkastuu myös taulun idea.

Saine ja Outinen näyttelevät hyvin yhteen ja yhtä, ovat herkkiä ja liikunnallisia. He loihtivat silmien eteen hetkessä lähikuvan, maiseman tai Schjerfbeckin tunnetun taulun taitavasti etäännytetyn ja samalla intiimin tekstin avulla. Heidän ilmaisuvoimansa tekee paikoin myrskytuulen tavoin pyörivästä tapahtumain kulusta harkittua ja ilmavaa.

Kuten naisia myös näytöksiä on kaksi. Ensimmäinen kertoo taiteilijasta, toinen taiteilijoista eli esiintyjistä. Ensin nähdään tanssijan koskettava omakuva, sitten näyttelijän yllättävä. Esittäjien todellisuus ja historia astuvat mukaan esitykseen.

Lopuksi Minä maalaan teidät kaikki palaa Helene Schjerfbeckiin ja kysyy, syntyivätkö tämän taulut yksinäisyydestä ja ahdistuksesta vai kenties sittenkin ilosta ja innostuksesta? Esityksestä loistava säkenöivä voima saa kallistumaan viimemainitun vaihtoehdon kannalle.

Jaana Semeri

Teatteri Jurkka: Minä maalaan teidät kaikki. Käsikirjoitus ja esitysdramaturgia Iida Hämeen-Anttila. Ohjaus Kati Outinen. Koreografia Annatuuli Saine. Valot ja äänet Saku Kaukiainen. Rooleissa Annatuuli Saine ja Kati Outinen. Ensi-ilta 23.2.2019.