Liikkeellä ovat olleet parhaat voimat, kun fyysistä komediaa, sirkustaituruutta, mimiikkaa, silmänkääntö- ja taikatemppuja pursuavaa Lion-esitystä on rakennettu. Lopputulos on sen mukainen. Miiminen virtuoosi Marc Gassot ja ansioitunut sirkusohjaaja Sanna Silvennoinen ojentavat katsojalle lahjan, jonka kääreistä paljastuu lisäksi muusikkovelho Karl Sinkkosen audiovisuaalista riemua.

Gassot’n ja Sinkkosen rietas menestys Dark Side of the Mime on vielä tuoreessa muistissa, mutta tekijät ovat tarttuneet Lionissa uusiin haasteisiin. Vauhtia on haettu perinteisen sirkuksen ja taikuruuden klassikkoelementeistä. Gassot’n hahmo on klovnin vilpittömyydellä operoiva yhden miehen sirkus.

Karaktäärin into on kova, vaikka pyrkimykset eivät aina mene putkeen. Väsymättömällä sinnikkyydellä hän hoitaa hommat, tarvittaessa säälimättömästi, Hollywood-sankarien keinoilla. Käänteitä riittää, kuten tilanteiden kehittelyäkin.

Esityksen alkupuolella tarjoutuu tilaisuus ihailla Gassot’n virheetöntä osaamista kaikilla esittämisen osa-alueilla: rytmi, fyysinen tarkkuus, roolinrakennus, yleisökontakti, välinetyöskentely… Onko olemassa mitään, mitä hän ei hallitsisi?

Toinen osio on puhtaammin mimiikkaa, ja sen avulla Silvennoinen ja Gassot ovat luoneet absurdin omalakisen maailman, jonne sankari kirjaimellisesti laskeutuu. Tässä vaiheessa ei parane kuikuilla Sinkkosen musiikkipömpeliin, ettei putoa kärryiltä.

Viimeisessä osiossa taikatemppujen ystävien odotus palkitaan, eikä show pääty kaikkein perinteisimmällä tavalla. Pyydän näin jälkikäteen anteeksi ensi-iltayleisöltä huutonaurukohtaustani.

Hirnumisen ohella ehdin hieman käyttää älyäkin: Marc Gassot kanavoi esiintymisjännityksen onomatopoeettiseen höpötykseen, joten tarkkuutta vaativa fyysinen tekniikka ei petä häntä missään tilanteessa. On se fakiiri.

Nina Jääskeläinen

Circo Aereo: Lion – The Weird and magical abracadabra circus show. Käsikirjoitus Marc Gassot, Sanna Silvennoinen. Ohjaus Sanna Silvennoinen. Musiikki Karl Sinkkonen. Lavastus, puvut ja valot Kati Mantere, Juho Rahijärvi. Esiintyjä Marc Gassot. Kantaesitys Suomen kansallisteatterissa 10.1.2019.