Paavo Westerbergin Kansallisteatterin suurelle näyttämölle ohjaama Kolme sisarta lähtee liikkeelle suurella volyymilla ja intensiteetillä, joka kantaa koko esityksen alusta loppuun. Tšehov henkii taustalla, mutta ohjaajan ja koko työryhmän vahva näkemys ottaa tekstin omakseen.

Markus Tsokkisen eri aikakausia yhdistelevä lavastus ja Anna Sinkkosen puvustus luovat rosoisen kauniit ja komeat puitteet, jotka muuttuvat esityksen aikana samalla kun Prozorovin sisarusten haaveet hitaasti murskautuvat.

Sanna Salmenkallion musiikki ja Ville Seppäsen taitava videoiden käyttö rytmittävät tapahtumia ja näyttämökuvaa. Videokuva leikkii läheisyydellä ja etäisyydellä, paljastamisella ja rajaamisella, mutta päästää katsojat myös lähelle henkilöhahmoja ja heidän tummia sielunmaisemiaan.

Lähikuvat henkilöistä vaihtelevat elokuvamaailmaan ja uutismaiseen materiaaliin maailman tilasta. Kolmen sisaren suljettu maailma ja jokaisen henkilöhahmon yksityisimmät tunteet kohtaavat ympäröivän maailman. Vanha elämäntapa ei enää toimi ja uutta kaivataan, mutta miten mukavuudenhaluiset kotikissat heräävät vastuuseen ja siirtyvät puheista tekoihin?

Kysymys nykyisestä elämäntavasta, tulevista sukupolvista ja kiihtyvää vauhtia tuhoutuvasta maapallosta on vahvasti läsnä esityksessä.

Sisaruksia näyttelevät Elena Leeve, Emmi Parviainen ja Marja Salo tekevät huikeat roolityöt. Jokainen sisar piirtyy esiin omanlaisenaan, riipaisevana omassa kärsimyksessään. Myös muut henkilöt näyttäytyvät ainutlaatuisina ja kiehtovina, yksinäisinä ja samalla vahvasti suhteessa toisiin henkilöihin ja koko ympäröivään todellisuuteen. Tulkinnat ovat syviä ja samalla vahvan kehollisia. Tšehovilainen sielukkuus saa esityksessä hyvin fyysisen tulkinnan.

Rakkaus ja työ, unelmat ja koko elämän merkitys. Tšehovin haikeus muuttuu Westerbergin ohjissa raastavaksi elämäntuskaksi ja samalla konkreettiseksi näkemykseksi nykyisen elämäntavan kestämättömyydestä.

Katri Tanskanen

Kansallisteatteri: Kolme sisarta. Teksti: Anton Tšehov. Ohjaus ja sovitus Paavo Westerberg. Lavastus Markus Tsokkinen. Puvut Anna Sinkkonen. Videot Ville Seppänen. Valot Pietu Pietiäinen. Musiikki ja ääni Sanna Salmenkallio. Rooleissa Elena Leeve, Terhi Panula, Emmi Parviainen, Eero Ritala, Esko Salminen, Marja Salo, Tuomas Tulikorpi, Anna-Maija Tuokko, Olavi Uusivirta, Jussi Vatanen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 21.11.2018.