Musta laatikko ja viisi näyttelijää. Näistä aineksista Nature Theatre of Oblivia luo Mad Housen lavalle kokonaisen metsän.

Mikko Bredenberg, Alice Ferl, Timo Fredriksson, Anna-Maija Terävä ja Annika Tudeer tekevät mestarillista työtä loihtiessaan näyttämölle metsän eri otuksia ja samalla niin paljon muutakin. Vahvan intensiteetin vuoksi heidän välillään voi aistia erilaisia virtauksia ja henkäyksiä ja maan alla juuria ja rihmastoja. Pysähtyneissäkin tilanteissa on valtavasti liikettä ja energiaa.

Ja sitten on ne otukset.: kaikenlaisia pupuja ja pörriäisiä, lintuja ja lenkkeilijöitä. Näyttelijät muuntuvat puista esimerkiksi eläimiksi ja kiviksi tavalla, josta huokuu herpaantumaton läsnäolo ja esittämisen ilo. Sanaton ja mitään selittelemätön esitys tarjoaa katsojille suorastaan lapsellista tunnistamisen ja oivaltamisen riemua. Ja iloa siitä, että maailmassa on niin paljon erilaisia ääniä, katseita, huojuntoja, pullistuksia ja puputuksia.

Alice Ferlin suunnittelemat äänet ja Meri Ekolan valot ovat tärkeässä roolissa luomassa rikasta ja monimuotoista metsää. Yhdessä näyttelijöiden kanssa ne loihtivat näyttämölle vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelun ja erilaisia sääolosuhteita. Esitysteknologian ja fyysien ilmaisun avulla synnytetty metsä on kiehtova konsepti, joka saa ajatukset askaroimaan inhimillisen ja ei-inhimillisen parissa. Live-esityksen lisäksi katsojille on tarjolla myös älypuhelimeen ladattava ”taskuesitys”.

Esitys kommunikoi synnyttämällä yhteyksiä ja assosiaatioita. Erilaisten toistojen ja variaatioiden sekä eri olentojen erilaisten aikojen ja rytmien kohtaamisesta syntyy monisävyinen, vapaasti virtaava kokonaisuus. Esityksen jälkeen olo on kuin metsäretkeltä tulleella, mieli levollinen ja verenpaine tasaantunut. (Myös) Oblivian metsässä on hyvä olla ja hengittää.

Katri Tanskanen

Kuvassa Anna-Maija Terävä, Mikko Bredenberg, Alice Ferl, Timo Fredriksson ja Annika Tudeer

Oblivia: Nature Theatre of Oblivia. Devising työryhmä. Valot Meri Ekola. Äänet Alice Ferl. Puvut Tua Helve. Esiintyjät Mikko Bredenberg, Alice Ferl, Timo Fredriksson, Anna-Maija Terävä ja Annika Tudeer. Suomen kantaesitys Mad House Helsinki 7.2.2018.