Kuva Harri Hinkka

Tamperelainen Tanssitetteri MD syntyi kaksikymmentä vuotta sitten, kun raadollinen tanssitaiteen talous pakotti Mobitan ja Danscon yhteiseen tulevaisuuteen. Nyt ryhmä kumartaa eurooppalaisen tanssiteatterin perinteelle juhlavuotensa pääteoksella.

Loopit on MD:n ja Tero Saarinen Companyn yhteistuotantona syntynyt esitys, joka siirtyy myöhemmin myös TSC:n omaan ohjelmistoon. MD:n vakituisessa käytössä olevalla Hällä-näyttämöllä koreografi Tero Saarinen on päässyt leikittelemään tilallisilla ratkaisuilla ja rajaamaan katsojamäärän esityskohtaisesti noin viiteenkymmeneen.

Esityksessä palataan tanssiteatterin alkujuurille, aikaan ennen digitaalisuutta ja videotekniikkaa. Keskeistä on liike, ääni sekä miljöö ja viitteelliset lavasteet. Esityksen kaari rakentuu assosiaatioista ja sulkeutuu lopun yhdistyessä alkuun.

Loopit liittyy eurooppalaiseen tanssiteatteriin myös musiikin kautta. Lähtökohdaksi mainitut suomalaiset rakkauslaulut ovat vaihtuneet brittiläisen The Tiger Lillies -yhtyeen musiikiksi. Sanoituksesta nappaa yhtymäkohtia ilmaisuun, ja roisi kabareetyyli heittää mielikuvat eurooppalaisen tanssiteatterin syntyyn, 1900-luvun alun  Saksaan.

Liikkeellisesti Loopit on tuttua Saarista. Tanssia painaa kuitenkin outo raskaus ja tanssijoilta jää odottamaan enemmän.

Keskeistä koreografiassa on konkreettinen ilmaisu. Läheisyys nostaa kasvojen ilmeet ja pienet eleet tärkeään osaan. Käytössä on koko tanssiteatterin perinteinen arsenaali improvisaatioon perustuvasta fyysisyydestä lauluun, ääntelyihin ja teatraalisiin repliikkeihin. MD lähtee tähän kaikkeen rohkeasti mukaan.

Teoksen tulkinta ei silti ole itsestäänselvää. Jälleen kerran Saarisen rakentaman teoksen kerroksellisuus jää pyörimään mieleen. Luuppiin?

Merja Koskenniemi.

Tanssiteatteri MD, Tero Saarinen company: Loopit. Koreografia Tero Saarinen. Valot ja lavastus Ville Konttinen. Puvut Erika Turunen. Tanssi Suvi Eloranta, Elina Jakowleva, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen, Mari Rosendahl. Ensi-ilta Hällä-näyttämöllä 5.2.2017.