Kuvassa Jessica Raita. Kuva Cata Portin.

Puhuminen on raskasta, kun joutuu jatkuvasti varomaan omia sanojaan: varomaan ettei satuta ja varomaan ettei paljastu. K ei aina jaksaisi jutella. Kiltin tytön kuoren alla lymyää jotain pahaa ja hävettävää, joka täytyisi pitää piilossa muiden katseilta. Miten silloin voi olla yhdessä toisten kanssa? Miten puhua ja kirjoittaa toiselle? Miten tuoda oma ääni yhteiseen musiikkiin rikkomatta sen harmoniaa?

Milja Sarkolan Viirus Teatterille kirjoittama ja ohjaama Allt som sägs käsittelee häpeää, sosiaalisia pelkoja ja niiden synnyttämää yksinäisyyttä ja pohjatonta turvattomuuden tunnetta. Allt som sägs jatkaa Sarkolan edellisten teosten, Perheenjäsenen ja Jotain toista -teoksen, aloittamaa naisten salattujen sielunmaisemien avaamista, mutta on edeltäjiään huomattavasti hillitympi sekä sisällöltään että estetiikaltaan. Se on pitkälti perinteistä psykologista draamaa, mutta Sarkolan analyyttinen ja herkkä ote tekee siitä tuoretta.

Maria Ahlrothin K on ulkoisesti sopusoinnussa ympäristönsä kanssa ja pitää visusti kyyneleensä piilossa muilta. Hänen ja Robert Kockin näyttelemän äidin vuorovaikutus sisältää loputtomasti vivahteita. Myös veljeä näyttelevän Viktor Idmanin ja ystävää esittävän Jessica Raidan ilmaisu on pientä mutta latautunutta.

Sen sijaan Sanna-Kaisa Palon viisikymppinen K poikkeaa rouheudellaan muista. Suomen kieli ja muita koomisempi ja fyysisempi ilmaisu korostavat loputtoman itsetarkkailun seurauksia: neuroottisuutta, yksinäisyyttä, ahdistusta. Siitä ei ole pitkä matka vihaan ja toisten arvosteluun.

Kaisa Rasilan lavastus ikkunoineen luo yhdessä Heikki Paasosen valojen kanssa tyylikkään ja seesteisen näyttämön mielenliikkeiden tutkimiseen. Robert Kockin musiikki on tärkeässä roolissa ja yhdessä Sarkolan ilmaisuvoimaisen kielen kanssa se synnyttää rytmiltään tarkan ja hienovireisen kokonaisuuden.

Katri Tanskanen

Teater Viirus: Allt som sägs. Teksti ja ohjaus Milja Sarkola. Dramaturgia E.L.Karhu. Lavastus Kaisa Rasila. Valot Heikki Paasonen Musiikki Robert Kock Rooleissa Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Sanna-Kaisa Palo, Jessica Raita. Kantaesitys Viiruksessa 4.11.2016.