Olli Kontulainen ja Sami Henrik Haapala. Kuva Marko Mäkinen.

Oikea Terveyskeskus on ensimmäinen taiteellinen osa Sami Henrik Haapalan teatteritaiteen väitöskirjaa, jossa hän tarkastelee näyttelijän ja katsojan vuorovaikutusta osallistavissa ja immersiivisissä esityksissä. Terveyskeskuksen työryhmä on monialainen, ja Haapala on ohjannut sen yhdessä lontoolaisen Tassos Stevensin kanssa.

Menen rautatieasemalle, josta saamiani ohjeita seuraten valitsen bussipysäkin. Ohjeessa mainittu linja ei kulje lauantaisin, mutta pysäkille saapuu muitakin esitykseen aikovia, joista yhden avulla pääsemme määränpäähän ulkoilualueelle.

Oliko ryhmäyttäminen tarkoituksellista? Saan matkalla puhelimeen erilaisia tehtäviä. Ne kartoittavat, millä mielin olen tulossa, kuinka kinesteettinen olen. Tunnen itseni koekaniiniksi, mutta alan pohtia paria pelin kysymystä, kuten kenellä mielestäni on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon.

Esityksen puitteina on ilta-auringossa kimalteleva, tuoksuva metsä. Katsojille eli potilaille tarjotaan valintatehtäviä, joissa tehdään havaintoja miljööstä, pelataan aisteilla, kuvitellaan tai vaihdetaan näkökulmaa. Yhdellä rastilla kerätään asioita luonnosta. Minut valtaa Pentti Linkolan henki, enkä halua taittaa lehvääkään. Nautin hetkestä aineettomasti ja hengittelen kosteaa ilmaa.

Esitys mallintaa terveyskeskuksessa käyntiä. Tunnelma on hauska osin siksi, ettei osallistujalla ole aavistustakaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Esiintyjät lainaavat terveydenhuollon termistöä ja muodollista puhetapaa. Se tukee kokonaisuuden väreilevää huumoria. Esityksessä hurmaava lääkäri Olli Kontulainen on lääkäri myös siviiliammatiltaan.

Esitys virkistää aisteja ja rentouttaa. Kävijämäärä on rajoitettu, mutta onnekkaille Terveyskeskus tarjoaa ainutlaatuisen taidekokemuksen, jonka sisältöön voi vaikuttaa itse.

Teokseen kuuluu jälkeenpäin saatava henkilökohtainen loppuraportti.

Maija Jelkänen