Taikuri-käsikirjoittaja Tatu Tyni haluaa loihtia näyttämölle uusia digitaalisia maailmoja.

Jos kehitys jatkuu, muutaman vuoden päästä voidaan tehdä lavalle kokonaan digitaalisia näyttelijöitä. Manuaaliset asiat häviävät, kuten ne ovat elokuvissakin hävinneet”, Tyni visioi.

Kuva Petri Anttonen.

Suomessa teatteri on ymmärretty väärin. Usein kuulee sanottavan, että tehosteet kuten se, että jokin leijuu lavalla, ovat tekniikkaa ja että se oikea juttu on vaikkapa käsikirjoitus. Mielestäni sisältöä ei voi irrottaa tekniikasta. Koko teatterikoneistohan on tavallaan tekniikkaa, sitä kuinka sisältö pannaan näyttämölle.”

Nyt kaikki tekniikka tulee ulkomailta. Käsikirjoitukset tulevat suurimmaksi osaksi ulkomailta. Teatteritrendit tulevat ulkomailta. Suurinta high techia ovat laitosteattereiden pyörivät näyttämöt. Ei ihme, jos kuluttaja miettii, miksi mennä teatteriin.”

Vaikka Tyni povaileekin tulevaisuudelta kokonaan virtuaalisia näytelmiä, hän ei usko, että perinteiset näyttelijät tai näytelmät kuitenkaan häviävät.

Matti Tuomela haastatteli Tatu Tyniä ja Mikki Kunttua teatteritekniikan uusista virtauksista. Lue artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 8/2015.