Kuvassa Natasha Lommi, Sanni Giordani ja Misa Lommi. Kuva Heikki Tuuli.

Susanna Leinosen ja Jouka Valkaman SEE/OBEY on täsmäisku aikamme pelon ytimeen. Karmivaa, että Pariisin terrori-iskusta oli kulunut alle vuorokausi, kun ensi-illassa kuullaan Jungin potilaasta, joka pelkäsi Pariisiin menoa ja kuoli heti sinne päästyään.

Näyttämöteos alkaa Valkaman elokuvalla, joka päättyy muun muassa teksteihin: ”Kuuletko pommin räjähdyksen? Ja kuolema tulee ennen lopputekstejä.”

Teoksessa käsitellään aikaa, lentämisestä, pelkoa ja kuolemaa. Sietämättömiksi kasvavat globaalit uhat leijuvat yllämme ja ajavat ihmiset yhä ahtaammalle.

Loppua kohden pakkomielteisesti jatkuvassa Leinosen koreografiassa tanssijat joutuvat toimimaan ryhmänä milloin yhteisellä pienellä jakkaralla, milloin tatamilla taidoillaan briljeeraten. Omiin kuvioihin uppoutuminen on sekä selviytymisstrategia että eskapismia.

Ilman pelkoa ja stressiä ei toisaalta synny mitään, kertoo naisnäyttelijöiden esittämä ääninauha, kun kolmikko vaipuu pitkälleen ja joutuu kohtaamaan öiset painajaiset.

Siinä missä Leinosen tanssi väistää liian ilmeiset tulkinnat, Valkaman elokuva rakentuu kolmesta kertomuksesta. Niiden henkilöt ovat kuin oman elämänsä reunalla ja katsovat itseään silmästä silmään. Ylinopeuskameran hidastuksia hyödyntävän tekniikan avulla aika rikkoutuu.

Elämän käännekohdat voivat olla vain silmänräpäyksiä, joiden jälkeen kaikki on peruuttamattomasti toisin. Mutta elämän voi myös tiivistää yhteen pitkään kamera-ajoon, jossa menneisyys kulkee kuin filminauha silmien editse.

Susanna Leinonen Company / Zodiak / Liikkeellä marraskuussa: SEE/OBEY. Koreografia Susanna Leinonen. Tekstit Jukka Viikilä. Musiikki ja äänet Kasperi Laine. Valot Joonas Tikkanen. Puvut Erika Turunen. Nauhalla Laura Birn, Sanna-Kaisa Palo, Emmi Parviainen. Tanssi Sanni Giordani, Misa Lommi ja Natasha Lommi. SEE/OBEY -elokuva. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus Jouka Valkama. Kantaesitys Stoassa 14.11 2015.

Lue Raisa Rauhamaan arvio esityksestä Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 8/2015.