Janne Junttilan Dokumenttiteatterin uusi aalto valottaa lajin historiaa sekä nykytekijöitä työtapoineen. Kirjoittaja on valmistunut teatterintutkijaksi ja työskennellyt toimittajana. Teos on journalistinen raportti ja kansalaisaktivismista sekä prosessikeskeisyydestä kiinnostuneille tekijöille suunnattu menetelmäopas.

Dokumenttiteatteri-ilmiön taustalla Junttila näkee globaalikapitalismin vaikutuksen, totuuteen ja informaatioon kohdistuvat ylikansallistuvat kriisit, jotka näyttäytyvät median epäonnistumisena selittää maailmaa. Dokumenttiteatteri tekee paljolti sitä, mitä tutkivalta journalismilta odotetaan – pyrkii ymmärtämään maailman monimutkaisuutta. Junttilan mukaan globaaleista ongelmista seuraa uudenlaista yhteisöllisyyttä, jota uuden aallon dokumenttiteatteri edustaa. Ja vaikka dokumenttiteatterin tutkimuskohde on todellisuus, teatterissa kyseessä on aina todellisuuden representaatio.

Kirja esittelee lajin uranuurtajan, jo 1920-luvulla toimineen Erwin Piscatorin poliittisiin dokumentteihin, eeppisiin keinoihin sekä teknologian hyväksikäyttöön liittynyttä teatterikäytäntöä. Piscatorin vaikutusta USA:ssa syvennetään hänen oppilaansa, Living Theatren perustajan, Judith Malinan haastattelulla.

Tekijäesittelyt seuraavat Junttilan tekemää jakoa sanasanaiseen, journalistiseen sekä taiteelliseen suuntaukseen. Esittelyn saavat muun muassa Anna Deavere Smith, Tricycle Theatre, Rimini Protocoll ja Susanna Kuparinen. Aiheet liikkuvat paikallisista teemoista, kuten prostituoitujen murhista, aina Irakin sodan vankien pahoinpitelyihin.

Junttila on haastatellut taiteilijoita, heidän työtovereitaan, katsonut esityksiä sekä tutustunut kritiikkeihin ja populaareihin sekä akateemisiin artikkeleihin. Näin teos avaa monipuolisesti erilaisia suuntauksia. Kirja raottaa dokumenttiteatterin kipupisteitä sekä sen eettisiä kysymyksiä. Tehdäänkö esityksiä samanmielisille, käyttävätkö taiteilijat todellisia henkilöitä hyväkseen, kenen perspektiivistä todellisuutta lopultakin katsotaan?

Marja Silde

Janne Junttila: Dokumenttiteatterin uusi aalto. Like 2012. 280 s.