Sirpaleissa sairastuva sydän

”Kaikkien elämässä on hetki, jolloin kohtalo antaa rakkauden lahjan. Sinä hetkenä ihmiset yleensä sairastuvat.”

Ukrainalaisohjaaja Andriy Zholdak (s. 1962) puhuu rakkaudesta ohjauksissaan Viata cu un idiot ja Anna Karenina.

”Molemmat kertovat siitä, miten rakkaus syntyy ja miten se menetetään kuin tavara, joka katoaa taskusta ihmisen kulkiessa kadulla”, hän sanoo.

Zholdak valmistui vuonna 1989 Venäjän teatteriakatemiasta ja on sen jälkeen työskennellyt ohjaajana Venäjällä, Ukrainassa, Romaniassa, Sveitsissä ja Saksassa. Vuodesta 2005 lähtien hän on asunut Berliinissä. Zholdakin ohjaukset ovat maailman arvostetuimpien teatterifestivaalien vakiovieraita, ja on sanottu, ettei yksikään toinen eurooppalainen ohjaaja herätä esityksillään yhtä ristiriitaisia tunteita.

Tällä hetkellä Zholdak vierailee Turun Kaupunginteatterissa ohjaamassa Leo Tolstoin (1828–1910) klassikkoromaaniin perustuvan Anna Kareninan, joka sai ensi-iltansa helmikuussa.

Varsinaissuomalainen yleisö sai esimakua Zholdakin ohjaustyylistä jo marraskuussa, kun Turun Kaupunginteatterissa vieraili hänen Teatrul National Radu Stancaan Romaniaan ohjaamansa Viata cu un idiot eli ”Elämä idiootin kanssa”. Esitys vieraili myös Espoon Kaupunginteatterissa.

Ukrainalainen Andriy Zholdak tahtoo rikkoa peilin. Ohjaaja etsii teatteritaiteen ydintä ja sen muutoksessa elävää kieltä. Ihastusta ja vihastusta maailmalla herättävä taiteilija vierailee Turussa.

Lue Annina Karhun tekemä haastattelu Teatteri-lehdestä 1/2010.