Suomi on kuollut, eläköön transmoderni!

Haastattelussa ohjaaja Kristian Smeds.
Janne Saarakkala

Huomattavia linjaristiriitoja

Teatterivienti kuumentaa tunteita.
Axa Sorjanen

Iida Vanttaja ja maailman vaikein laji

”Jostain syystä teen aina juttuja, jotka itkettävät ihmisiä. Kai se kertoo jostain sydämen sopukoissa asuvasta surusta, joka työssä tulee käsiteltyä.” Nukketeatteritaiteilija Iida Vanttajan esitykset elävät vahvoina kuvina, tarinoina mielen ja ajan kerroksissa. Lavastajaksi valmistunut Vanttaja sanoo hapuilleensa kuvataiteiden eri kentillä osaamatta päättää, minkä alueen valitsisi. ”Nukketeatterista löytyi vastaus; minun ei tarvitsisi hylätä mitään, nukketeatteri pitää sisällään kaiken. Koko maailman.”
Anneli Kurki

Samassa veneessä

Toimittaja seilaa Kansallisteatterin Sotaturistien kanssa koko harjoitusmatkan alusta loppuun.
Tomas Jansson

Pirun tarkka Pirandello

Elämän naamioleikkien paljastaminen oli italialaisen nobelistin Luigi Pirandellon kirjoittamisen ydintä. Näytelmän ja näyttämötaiteen uudistajan, ”pirandellismin” luojan tunnetuin näytelmä on Kuusi henkilöä etsii tekijää. Pirandello oli myös tuottelias novellisti, jonka lyhytproosaa julkaistaan ja dramatisoidaan nyt suomessa. Teatteri-lehti tarjoaa teatteriaiheisen maistiaisnovellin ”Nukkuva vanhus” Leena Rantasen uudesta käännöskokoelmasta Ahdas frakki ja muita novelleja.
Luigi Pirandello/Leena Rantanen

Jumalainen näyttelijä

Frank Castorfin tuore ohjaus ironisoi teatterin tähtikulttia.
Maarit Lukkarinen