Nyt lehdessä

Tukahdutetut tunteet 2

Vuonna 1991 ensi-iltansa saanut Sanna Kekäläisen Studien über Hysterie aiheutti aikoinaan suuria laineita nykytanssiammeessa. Teoksen taustalla vaikuttivat muun muassa Freudin ja Breuerin tutkimukset hysterian teoriasta sekä feministinen ajattelu. Kahden naisesiintyjän sijaan teos on nyt soolo miehelle, ja uusi epilogi tuo sen nykyhetkeen.
Hidastempoisen ykkösosan äärellä on aikaa tarkkailuun ja pohdintaan – miten primitiivinen huuto lähtee alimpien [...]

Ei kommentteja

Afrofuturisti Eedenissä

Ima Iduozee on tehnyt afrofuturismista inspiroituneen uudenlaisen tulkinnan paratiisimyytistä, jossa ei ole miestä tai naista, hyvää tai pahaa. Garden of Eden, hänen Eedenin puutarhansa, on paikka, jossa on siirrytty binääriasetelmien ja luokittelujen ohitse.
Monimerkityksellisyys ja muuttuvuus antavat Iduozeen mukaan toivoa vapautumisesta. Nämä teemat ovat olleet läsnä jo postmodernismista käydyssä keskustelussa, mutta ne tuntuvat edelleen ajankohtaisilta ja [...]

Ei kommentteja

Monologien monimuotoiset totuudet Kajaanin Runoviikolla

Tosielämän – tai ainakin katsojan tosiksi mieltämät – elementit rymistelivät tai hiippailivat moniin Kajaanin Runoviikon esityksiin. Myös kolmessa ensi-iltansa saaneessa monologissa totuus oli tavalla tai toisella läsnä.
Markku Hoikkalan omin käsin rakentama jurtta on monena kesänä toiminut yhtenä Runoviikon esitystiloista. Tänä kesänä Hoikkalan oli tarkoitus valmistaa jurttaan oma runoesitys. Kuukausi ennen ensi-iltaa jurtta kuitenkin haihtui kirjaimellisesti [...]

Ei kommentteja

Kasvanut tanssin keskellä

Potretissa monipuolinen, monen koreografin luottotanssija Natasha Lommi, joka toivoo, että tanssin kentällä olisi vähemmän ennakkoluuloja.

Ei kommentteja

Outi Nyytäjän sensuroimaton katse

Outi Nyytäjä poimi vaikutuspiiriinsä ihmisiä, joita piti kiinnostavina. Heille hän soitteli pitkiä puheluita, neuvoi ja kritisoi. Näin hän Ranskaan muuttonsa jälkeenkin vaikutti suomalaiseen kulttuurin. Kirsikka Moring, Vesa Tapio Valo ja Juha Siltanen muistelevat.

Ei kommentteja

Upottava valtavirta

Sami Henrik Haapala aistii immersiivisessä teatterissa mahdollisuuksia vahvaan omaääniseen taiteeseen, mutta myös vaaran jäädä matkimaan kansainvälisiä hittejä.

Ei kommentteja

Kirsi Törmi jättää Täydenkuun Tanssit

Täydenkuun Tanssit jättävä Kirsi Törmi ei halua olla jakamassa niukkuudesta niukkuutta.

Ei kommentteja