Arviot

ARVIO: Marat/Sade-esityksessä raha puhuu

Helsingin teatterisyksyn valopilkku on Universumissa esitetty Peter Weiss -päivitys Marat/Sade. Aikoinaan 1964 kantaesityksensä saaneen Jean Paul Marat’n vaino ja murha kääntyy kokonaan uuteen poliittiseen asentoon ja sanomaan.
Haaste on kova. Esitys on nyt aivan toinen kuin ammoin ohjaaja Ralf Långbackan poliittisesti dialektinen tulkinta Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.
1960-luvun sankarisosialismin ja individualistisen anarkismin kädenvääntö muuttuu oman aikamme tahraiseksi sodaksi, [...]

Ei kommentteja

ARVIO: On se Gassot fakiiri!

Liikkeellä ovat olleet parhaat voimat, kun fyysistä komediaa, sirkustaituruutta, mimiikkaa, silmänkääntö- ja taikatemppuja pursuavaa Lion-esitystä on rakennettu. Lopputulos on sen mukainen. Miiminen virtuoosi Marc Gassot ja ansioitunut sirkusohjaaja Sanna Silvennoinen ojentavat katsojalle lahjan, jonka kääreistä paljastuu lisäksi muusikkovelho Karl Sinkkosen audiovisuaalista riemua.
Gassot’n ja Sinkkosen rietas menestys Dark Side of the Mime on vielä tuoreessa muistissa, [...]

Ei kommentteja

ARVIO: Karamazovit on klassikko kaikin tavoin

”Mihin sinä uskot?” on kysymys, joka muodostaa eräänlaisen johtomotiivin Samuli Reunasen dramatisoimaan ja ohjaamaan Karamazovin veljeksiin. Dostojevskin tiiliskivi on taittunut reilun kolmen tunnin mittaiseksi esitykseksi.

Tarinan käynnistyminen ottaa aikansa, kuten suurten klassikoiden kohdalla usein. Näyttämöllä on paljon väkeä ja puhetta. Keskeisten hahmojen ja heidän suhteidensa taustoitukset palvelevat enemmän alkuperäisteosta kuin teatteriyleisöä. Esityksen imuun pääsemiseksi on teoksen [...]

Ei kommentteja

ARVIO: Blondit diivailun rajoilla

Blondit. Kuva Katri Naukkarinen

Tanssitaiteilija, kulttuurijohtaja Paula Tuovinen ja koreografi Laura Pietiläinen ovat tarttuneet Tuovisen 18 vuotta vanhaan sooloon Blondi ja muokanneet siitä ryhmäteoksen, jossa henkilökohtaisuus laajenee yleiseen.
Tuovisen soolo oli pilke silmäkulmassa tehty vakava kannanotto pienikokoisen vaalean naisen kohtaamaan vähättelyyn. Samaan aikaan alkoi naisten nousu blondi- ja ”naisen logiikka” -vitsien alta.
Moni tanssitaiteilija toi näyttämölle vaatteista vapautetun [...]

Ei kommentteja