Artikkelit

Vaatikaamme…

Teemu Mäki: Taiteen pitäisi kannustaa valitsemaan vapaaehtoinen köyhyys, ei pelkästään ekologisista syistä, vaan siksi, että mielekäs elämä olisi ylipäätään mahdollista.

2 kommenttia

…vähemmän!

Esa Kirkkopelto: Yhteiskunnalliselle taiteelle on usein ominaista, että sitä mennään vastaanottamaan, sen jälkeen koetaan maailmantuskaa ja sitten jatketaan elämää kuten ennenkin. Tähän Brecht törmäsi jo 20-luvulla.
Professori-taiteilijat Teemu Mäki ja Esa Kirkkopelto keskustelevat taiteen poliittisuudesta.

Ei kommentteja

Ulos talosta

Soveltava teatteri saa Suomessa yhä enemmän jalansijaa ja tuo taidetta osaksi ihmisten arkea. Se jalkauttaa teatterintekijöitä vankiloihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin ja toisaalta tuo erilaisten yhteisöjen edustajia osaksi taidelaitosten toimintaa. Millaisia soveltavan teatterin projekteja maassamme on meneillään?
Näyttelijä Jussi Lehtonen on alan keskeinen vaikuttaja, joka esiintyy hoitolaitoksissa ja vankiloissa sekä organisoi ja opettaa soveltavan teatterin toimintaa.

Ei kommentteja

Nykyutopioiden äärellä

Kun Se Yksi Suuri Utopia hajosi parikymmentä vuotta sitten, ei paukahtaen vaan kitisten, on koko sanaan suhtauduttu vähintäänkin varauksellisesti. Mutta jos mahdotonta voi vielä tavoitella, niin ehkä sitten teatterissa. Tästä yritettiin ottaa selvää lokakuussa Tampereella, kun yhteiseurooppalainen Prospero-projekti järjesti ensimmäisen kollokvionsa aiheesta ”Utopia and Critical Thinking in Creative Process”.

Ei kommentteja

Kasvukone syö kaiken

Hanna Kirjavaisen uusimmassa teoksessa Kasvukone esitetään näkymä lopun ajoista eli perikadosta. Siinä aluepolitiikka, media, uskonto ja talous kohtaavat villissä karnevaalihengessä. Pohjois-Karjalassa Rospuutto-ryhmäänsä vetävä dramaturgi-ohjaaja kertoo teoksensa syntyprosessista.

Ei kommentteja

Persupopulistit lavalle

”Ennenkin oltiin kyllä rasisteja ja homofoobikoita, mutta salassa. Nykyään avoin uuskonservatismi ja persupopulismi ovat jo pelottavan suosittuja. Tähän epädemokraattisten voimien nousuun ja suvaitsemattomuuden hyväksymiseen pitäisi teatterinkin tarttua.” Teatterinjohtaja, ohjaaja Jari Juutiselle teatteri on sitä poliittisempaa mitä suuremmalla näyttämöllä sitä esitetään.

Ei kommentteja

Artikkelit 8/2010

Lue kaikki artikkelit Teatteri-lehdestä 8/2010.

Ei kommentteja