Teatteri & Tanssi & Sirkus

Lehti 6-7 on ilmestynyt – anna meille palautetta lehdestä klikkaamalla TÄSTÄ!

Koko maan esityskalenteri

Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehti tarjoaa nyt ainoana Suomessa koko maan esityskalenterin ensi-iltoineen.

Oletko menossa Itä-Suomeen, Pohjanmaalle tai vaikkapa pääkaupunkiseudulle? Katso mitä sillä alueella tarjotaan.

Esityskalenterissa teatterin, tanssin, sirkuksen ja oopperan toimijat ilmoittavat esityksistään. Kalenteri päivittyy kahdeksan kertaa vuodessa, aina lehden uuden numeron ilmestyttyä.

Ilmoitukset esityskalenteriin riitta.mattila@teatteritanssi.fi. Painetussa lehdessä hinta 2,5 €/palstamillimetri + alv.

Artikkelit

Vaatikaamme…

Teemu Mäki: Taiteen pitäisi kannustaa valitsemaan vapaaehtoinen köyhyys, ei pelkästään ekologisista syistä, vaan siksi, että mielekäs elämä olisi ylipäätään mahdollista.

2 kommenttia

Artikkelit

…vähemmän!

Esa Kirkkopelto: Yhteiskunnalliselle taiteelle on usein ominaista, että sitä mennään vastaanottamaan, sen jälkeen koetaan maailmantuskaa ja sitten jatketaan elämää kuten ennenkin. Tähän Brecht törmäsi jo 20-luvulla.
Professori-taiteilijat Teemu Mäki ja Esa Kirkkopelto keskustelevat taiteen poliittisuudesta.

Ei kommentteja

Artikkelit

Ulos talosta

Soveltava teatteri saa Suomessa yhä enemmän jalansijaa ja tuo taidetta osaksi ihmisten arkea. Se jalkauttaa teatterintekijöitä vankiloihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin ja toisaalta tuo erilaisten yhteisöjen edustajia osaksi taidelaitosten toimintaa. Millaisia soveltavan teatterin projekteja maassamme on meneillään?
Näyttelijä Jussi Lehtonen on alan keskeinen vaikuttaja, joka esiintyy hoitolaitoksissa ja vankiloissa sekä organisoi ja opettaa soveltavan teatterin toimintaa.

Ei kommentteja

Artikkelit

Nykyutopioiden äärellä

Kun Se Yksi Suuri Utopia hajosi parikymmentä vuotta sitten, ei paukahtaen vaan kitisten, on koko sanaan suhtauduttu vähintäänkin varauksellisesti. Mutta jos mahdotonta voi vielä tavoitella, niin ehkä sitten teatterissa. Tästä yritettiin ottaa selvää lokakuussa Tampereella, kun yhteiseurooppalainen Prospero-projekti järjesti ensimmäisen kollokvionsa aiheesta ”Utopia and Critical Thinking in Creative Process”.

Ei kommentteja

Artikkelit

Kasvukone syö kaiken

Hanna Kirjavaisen uusimmassa teoksessa Kasvukone esitetään näkymä lopun ajoista eli perikadosta. Siinä aluepolitiikka, media, uskonto ja talous kohtaavat villissä karnevaalihengessä. Pohjois-Karjalassa Rospuutto-ryhmäänsä vetävä dramaturgi-ohjaaja kertoo teoksensa syntyprosessista.

Ei kommentteja

Artikkelit

Persupopulistit lavalle

”Ennenkin oltiin kyllä rasisteja ja homofoobikoita, mutta salassa. Nykyään avoin uuskonservatismi ja persupopulismi ovat jo pelottavan suosittuja. Tähän epädemokraattisten voimien nousuun ja suvaitsemattomuuden hyväksymiseen pitäisi teatterinkin tarttua.” Teatterinjohtaja, ohjaaja Jari Juutiselle teatteri on sitä poliittisempaa mitä suuremmalla näyttämöllä sitä esitetään.

Ei kommentteja

Arviot

Kohtaamisia ja kosketuksia

Kiasmassa järjestetty teatteri.nyt-festivaali kommunikoi henkilökohtaisesti ja moniaistisesti.

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Henki-yksilöesityksen opas, tanssija Anna Jussilainen, sitoo aluksi osallistujan silmät, muistuttaa, että esityksen aikana kommunikoidaan vain liikkeen ja puheen kautta. Sitten hän tarttuu kädestä ja johdattaa huoneeseen, jossa soivat rauhoittavat luonnonäänet.
Kiasman esitteen mukaan tämän piti muotoutua ”ainutlaatuiseksi matkaksi kulloisenkin katsojan kanssa”. Jaa, saapa nähdä.

Ei kommentteja

Arviot

Pavlovan tutkimukset

Kiasma-teatterissa nähty Pavlovan koe on kiinnostava tutkimusmatka ilmaisun, ruumiillistamisen ja havainnon maailmaan. Pauliina Hulkon ohjaama sitys kiinnittää huomion kaikkiin aisteihin ja sitoo havainnon hetkeen kysyen: mitä tunnet, tässä ja nyt?

Ei kommentteja

Vain verkossa

Kuopion kaupunginteatteri remonttiin

Valtakunnallisen teatteriverkoston peruskorjaushankkeet jatkuvat. Kuopion kaupunginteatterin remontin suunnitteluun on ensi vuodelle varattu miljoona euroa ja varsinainen teatterin peruskorjaus ajoittuu vuosille 2012 ja 2013. Vuonna 1963 valmistuneen rakennuksen korjausbudjetti on kaikkiaan lähes 20 miljoonaa euroa.

Ei kommentteja