Artikkelit

Samaa sukua

”Olen joskus kokenut itseni vanhaksi ja kyyniseksi verrattuna äitiini”, sanoo Kansallisteatterin Pohjantähti-esityksen toinen ohjaaja Saana Lavaste.
Saana ja Aila Lavaste ovat kollegoita, joille lähisukulaisuus on myös ammatillista oppimista. Ohjaajatytär ja dramaturgiäiti keskustelevat sukupolvien välisistä kokemuseroista ja sukupuolikysymyksistä taiteen tekemisessä.

Ei kommentteja

Risteysasema Antigone

Ritva Siikala samastui nuorena tyttönä Antigoneen. Kulttuurit, taidemuodot ja sukupolvet kohtaavat nyt hänen ohjaamassaan antiikin klassikkotulkinnassa. Siinä saattaa nähdä viitteitä myös tämänhetkiseen kuohuntaan arabimaissa.

Ei kommentteja

Kannattiko tämä matka tehdä?

Näytelmäkirjailija-ohjaaja Heini Junkkaala kirjasi kysymyksen matkapäiväkirjaansa Kolumbiassa. KOM-teatteri vieraili Heini Junkkaalan, Marja Packalénin ja Pirkko Saision Odotus-esityksen kanssa Bogotássa naistenteatterifestivaalilla.
Junkkaala sai matkallaan vastauksen kysymykseensä.

Ei kommentteja

Luovaa politiikkaa

Teatro Trono vaikuttaa suoraan bolivialaisen yhteiskunnan rakenteisiin. Teatteri sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten katupojista koostuvasta ryhmästä ja on sittemmin kasvanut kulttuurikeskukseksi, jolla on vahva yhteys kansalaisiin ja poliittiseen toimintaan.

Ei kommentteja

Telttateatteri menee omantunnon ytimiin

Taiwan Haibizi on taiwanilaisten teatterilaisten yhteisö, jonka tarkoituksena on globalisaation mukanaan tuomia sosiaalisia ongelmia. Toiminta keskittyy teatterileireille, joita yhteisö pystyttää Aasian kaupungeista valtaamilleen alueille. Viimeisin leiri löytyy Taipeista, jossa nähty esitys koskettaa arkaa ja polttavaa kysymystä Itä-Aasian tehdastyöläisten oloista. Sen tekemiseen ovat osallistuneet myös vastaavat ryhmät Japanista ja Kiinasta.

1 kommentti

Ymmärtääkö Aasia Itseään?

Kulttuurivaihto kohtaa Aasiassa samantyyppisiä haasteita kuin Euroopassakin. Yksi keskeisistä kysymyksistä on se, pitäisikö vahvistaa ”kansanluonteiden” yhteisiä piirteitä vai korostaa niiden eroja? Kysymyksiä pohdittiin Aasian maiden teatterikriitikkojen kokouksessa Tokiossa, jossa nähtiin myös laaja kirjo esityksiä mantereen eri maista.

Ei kommentteja

Omat nimet kirjoissa

Poliittinen satiiri on tuttu ilmiö jo antiikin ajoilta. Mutta miten se parhaiten osuu maaliinsa?
Markku Koski arvioi artikkelissaan, pystyykö teatteri mediana kilpailemaan lajissa nykyajan poliksen, television, kanssa.

Ei kommentteja

Artikkelit 2/2011

Kaikki artikkelit Teatteri-lehdessä 2/2011.

Ei kommentteja