Artikkelit

Runollinen ja groteski

Hannu-Pekka Björkman tekee Kansallisteatterin Idiootin ruhtinas Myškininä roolityön, jossa katsoja tuntee olevansa käsittämättömän äärellä.

1 kommentti

Rakastan näyttelijää

Mitä Näyttelijä on minulle? Kysyn itseltäni. Vastaukseni on yksinkertainen ja selvä. Näyttelijät ovat ihmiskunnan valittu kasti, he ovat ”valkoinen luu”, joka koostuu miehestä ja naisesta, he ovat puolijumalia ja hengen aristokraatteja, he ovat ihmisen keskus, se piste hänessä, josta kaikki lähtee, he ovat lähettäviä šamaaneja ja vastaanottavia majakoita, he ovat rituaalista ja sakraalia energiaa…
Teatteri-lehti julkaisee ennen julkaisemattoman proosakatkelman Andri Žoldakin Venäjällä pian ilmestyvästä kirjasta Aurinko Prometeuksen silmissä, jossa hän kertoo teatteriteorioistaan.

Ei kommentteja

Slovenia masturboi kovakouraisesti

Slovenia selvisi Jugoslavian hajoamissodasta vuonna 1991 kymmenessä päivässä. Väki-valtaisen kuoleman uhka ja muisto eivät nähtävästi rasita, mikä on tietysti hyvä sikäli, että pieni valtio vaikuttaa herttaiselta kansalaisyhteiskunnalta.
Mutta teatterissa on toisin. Esitykset käyvät yleisön päälle.

Ei kommentteja

Oivaltavan eettinen festivaali

Baltic Circle -festivaali on kymmenen olemassaolovuotensa aikana kehittynyt kommunikoivaksi kohtaamispaikaksi tekijöille ja yleisölle. Sen ohjelmisto on pienimuotoista mutta laadukasta. Viimeisimmässä tapahtumassa keskiöön nousi kierrätyksen ajatus monella tasolla.

1 kommentti

Matka syvemmälle

Miten näyttelijä voi toteutua taiteilijana?

Marjaana Kuusniemi keskustelee kolmen kollegansa – Terhi Panulan, Tuire Tuomiston ja Kira Boesen-Muhosen – kanssa näyttelijäntyön ytimestä: miten löytää tekemisen mielekkyys, ja millaisin työtavoin voi toteuttaa itseään mahdollisimman kirkkaasti ja antautuen.

Ei kommentteja

Artikkelit 1/2011

Kaikki artikkelit Teatteri-lehdessä 1/2011.

Ei kommentteja