Valtimonteatterin Syklit on esitys kuukautisista. Asta Honkamaa on työstänyt esityksen tekstin yhdessä työryhmän kanssa. Teos koostuu itsenäisistä, Sirja Sauroksen ja Outi Ikosen esittämistä kohtauksista, joissa kuukautisia käsitellään suhteessa uskontoon, kulttuuriin, viihteeseen, mainontaan ja taiteilijuuteen.

Yhteiskunnan sukupuolittuneiden sortomekanismien paljastaminen ja analysointi kulkevat esityksessä mukana alun härskeistä kuukautisvitseistä lopun ihanan överiin kuukautisvallankumoukseen asti. Parhaimmillaan Syklit on hämmentäessään yleisöä oudosti virittyneillä kohtauksilla, esimerkiksi Sirja Sauroksen osoitellessa yleisöä viemärinavaaja-imukupilla.

Yksi Syklit-esityksen puhuttelevimmista kulmista liittyy kuukautisten representaatioihin, kuten mainoksiin, joissa raikkaiden ja itsevarmuutta uhkuvien naisten kuukautisveri vielä hetki sitten näytti lasinpesunesteeltä.

Hallitseva pakkomielle ruumiinnesteiden kätkemiseen häpeän uhalla asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan sen mukaan, tuleeko heille kuukautiset vai ei.

Kuukautisiin ja niiden alkamiseen liittyvät häpeän kokemukset, joita käsitellään toisinaan rankallakin itseironialla, laajenevat esityksessä niin universaalille tasolle, etteivät ne jää epäselviksi kenellekään.

Molemmilla näyttelijöillä on koko esityksen ajan yllään valkoiset tennisasut. Niiden hohto muistuttaa naisiin kohdistuvasta puhtauden vaateesta, jota rosoinen näyttämöestetiikka kyseenalaistaa.

Myös esityksen kieli on herkullisen roisia. Se luo ennalta-arvattavaa, joskin tarpeellista, kontrastia etäännyttävälle kliinisyydelle, joka useimmiten hallitsee kuukautisista puhumista – silloin kun niistä ylimalkaan mitään puhutaan.

Eräässä kohtauksessa todetaankin, että mielenterveysongelmista puhuminen julkisesti on helpompaa kuin kuukautistensa alkamisesta kertominen.

Matti Tuomela

Valtimonteatteri: Syklit. Ohjaus ja dramaturgia Asta Honkamaa. Teksti työryhmä. Lavastus Milja Aho. Puvut Asta Honkamaa. Valot, ääni ja ääninäytteleminen Jaakko Virmavirta. Esiintyjät Outi Ikonen ja Sirja Sauros. Ensi-ilta 2.11.2018.