Norjalaisen Jo Strømgren Kompanin ja hollantilaisen Ulrike Quade Companyn yhteisproduktio Coco Chanel kertoo naisesta, joka loi vaikuttavan uran, viis veisasi sovinnaisuuskäsityksistä ja mullisti tavan, jolla naisten pukeutumiseen suhtauduttiin.

Yhtenäisen tarinan sijaan Coco Chanel on kokoelma hetkiä, avoimeksi jääviä kohtauksia ja unenomaisia viitteitä. Se ei pyri kertomaan totuutta, vaan jättää merkitysten luomisen katsojalle. Taustalla vaikuttaa vaatimattomista oloista ponnistaneen ja elämäntarinaansa kaunistelleen Coco Chanelin ajatus siitä, että jos totuus ei miellytä, aina voi keksiä uuden.

Tanssia, nukketeatteria ja fyysistä teatteria hyödyntävä esitys kuvittaa Chanelin elämää useilla eri nukeilla, joista valtaosa on realistisia, hieman rujoja ja lähes ihmisen kokoisia. Jotkut kohtauksista animoidaan kokonaan ilman nukkeja, esimerkiksi pelkällä paidalla ja hatulla.

Tekniikasta riippumatta näyttelijät ovat nukkien ja objektien elävöittämisessä erinomaisen taitavia. Erityisen hyvin se näkyy siinä, miten saumattomasti nämä onnistuvat samaan aikaan olemaan sekä nukettajia että nukkien vastanäyttelijöitä.

Mieleenpainuvimpia sivuhahmoja on Jean Cocteau, jolle tuolikin on käännettävä nurinpäin, jottei se olisi realistinen, ja jonka kädet ovat näyttelijän jalat – vai ovatko ne Cocteaun jalat? Surrealistis-nukketeatterillinen illuusio on täydellinen.

Coco Chanel on emansipaation symboli, joka loi itselleen elämää suuremman uran. Mietin, olisiko hänen elämästään voinut kertoa jotenkin muuten kuin miessuhteiden kautta. Ne ovat esityksessä suhteettoman suuressa osassa. Parhaimmillaan Coco Chanel on, kun Chanel päästetään vauhtiin uranaisena: hektisessä muotinäytöksessä, suunnittelemassa, päättämässä ja toimimassa.

Silja Ylitalo

Jo Strømgren Kompani & Ulrike Quade Company: Coco Chanel. Konsepti ja ohjaus Ulrike Quade ja Jo Strøgren. Lavastus Jo Strømgren. Valot Floriaan Ganzevoort. Nuket Ulrike Quade. Puvut Jacqueline Steijlen. Rooleissa Céline Mathieu, Marjolein Vogels ja Ilija Surla. Esitys Espoon Teatterissa 27.9.2018.