Esityksen alussa näyttämölle tepsuttelevat pikkuruiset päätähdet: ötökät. Niiden jälkeen tulee ihminen, joka on vieras kukkien ja hyönteisten maailmassa. Mutta vain hetken, koska Tainaronissa vallitseva loputon muodonmuutos muovaa myös ihmisen osaksi suurta, orgaanista kokonaisuutta.

Leena Krohnin romaani Tainaron (1985) oli ilmestyessään edelläkävijä. Nyt Essi Rossin ja Iida Hämeen-Anttilan teos asettuu kiinnostavasti dialogiin inhimillisen ja ei-inhimillisen maailman suhdetta käsittelevien nykyteatteriesitysten kanssa. Iiro Tujulan suunnittelemat sympaattiset robotit ovat tärkeässä roolissa luomassa hyönteisten valtakuntaa.

Tainaronia voi kutsua dystopiaksi, mutta sen maailma on tuhon ja kuoleman läheisyydestä huolimatta niin viehättävä, että dystopialle ominainen kauhu loivenee ihmettelyksi. Myös muodonmuutos, joka koetaan herkästi kammottavaksi prosessiksi, näyttäytyy Tainaronissa kiehtovana ilmiönä. Se on outoa, mutta sitä voi silti tarkastella uteliaasti ja lopulta antautua sen vietäväksi.

Esitys rakentuu Krohnin kirjan tavoin Tainaroniin saapuvan ihmisen (Kati Outinen) kirjoittamista kirjeistä tuntemattomalle vastaanottajalle, joka ei koskaan vastaa. Kirjeiden kirjoittaja saapuu maailmasta, jossa kirjoittaminen oli mielekästä, koska oli kirjoittava minä ja lukeva sinä. Tainaronissa minä ja sinä menettävät merkityksensä, koska pronominien viittauskohde muuttuu koko ajan. Kieli on kömpelö metamorfoosien maailmassa.

Kirjeiden kirjoittaja ja samalla teatteriyleisö saa opastusta Tainaronin toisenlaiseen todellisuuteen Aino Vennan keijukaismaiselta Jäärältä. Esityksen musiikin säveltäneen Vennan huikean kaunis ääni kuljettaa yleisön lempeästi toisiin maailmoihin. Musiikki keskustelee kiinnostavasti Krohnin filosofisten pohdintojen kanssa ja tuo olennaisen, avartavan lisän esitykseen.

Katri Tanskanen

kansallisteatteri: Tainaron. Ohjaus Essi Rossi. Dramatisointi Iida Hämeen-Anttila, Essi Rossi. Lavastus ja valot Milla Martikainen. Videot Milla Martikainen ja Aino Venna. Puvut Auli Turtiainen. Musiikki Aino Venna. Äänet Pauli Riikonen. Esiintyjät Kati Outinen ja Aino Venna. Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 28.9.2018.