Kuva: Mikko Mäntyniemi

Matti Numminen uskoo, että kolmen vuoden päästä avautuva Tanssin talo koituu kentän eduksi, kun sitä johdetaan kannattavasti mutta taide sydämessä.

Kesän kynnyksellä Tanssin talon johtajaksi valittu Matti Numminen aloitti työssään lokakuun alussa, kun toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltonen siirtyi uuteen tehtäväänsä.

”Meillä on monta mahdollisuutta onnistua ja tehdä tästä merkittävä ja hieno asia tanssin kentälle. Nostamme suomalaista tanssitaidetta ja toimimme sen etabloijana. Laajennamme yleisön ymmärrystä siitä, mitä tanssi voi olla”, tuore johtaja lupaa.

Numminen toivoo, että Tanssin talosta tulee kolmas kansallisnäyttämö Suomen kansallisteatterin ja Suomen kansallisoopperan rinnalle – tai että se vähintään mielletään sellaiseksi.

Kansallinen ulottuvuus ei kuitenkaan sulje pois kansainvälisten vierailujen merkitystä. Ohjelmistosuunnittelusta vastaamaan etsitään nyt noin kolmihenkistä taiteellista asiantuntijatiimiä.

”Vaikka linjaan ohjelmiston, substanssi sen ymmärrykseen ei tule minulta. Minulla ei ole sellaista tanssillista ymmärrystä, että voisin tehdä ohjelmistosuunnittelun yksinäni.”

”En kuitenkaan kiistä, ettenkö haluaisi vaikuttaa sisältöpuoleenkin esimerkiksi teematasolla”, päämäärätietoiseksi mutta keskustelevaksi johtajaksi itseään luonnehtiva Numminen sanoo.

Hän puhuu paljon ja mielellään rahasta, ”koska sillähän taidetta tehdään”.

”Minun sydäntäni lähellä on kuitenkin taide, enkä ole mikään kaupallisuuden esitaistelija. Monenlaista vaaditaan ja yleisö on laaja, mutta taidettakin pitää olla.”

Nummisen mukaan talo on lisäresurssi, joka ei vie keneltäkään mitään vaan tuo uusia ja ehkä ennennäkemättömiä mahdollisuuksia suomalaisen tanssin kentälle.

”Tanssin talo ei missään nimessä halua syödä muiden rahoitusta. Se, että raha lähtisi muilta valtionosuustoimijoilta, on kestämätön ajatus. Rahavirtoja täytyy löytyä muualta kuin taiteilijoiden selkänahasta.”

Lue Matti Nummisen haastattelu Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 6–7/2018.