Kuva on Toisissa tiloissa -ryhmän esityksestä Iso koralliriutta.

Esitystaiteen pioneerit Todellisuuden tutkimuskeskus, Oblivia ja Toisissa Tiloissa ovat parissa vuosikymmenessä siirtyneet marginaalista valtavirtaan. Ryhmät ovat vastanneet kentän muutoksiin eri tavoin.

Suomessa vuosituhannen vaihteessa perustettujen ensimmäisten esitystaideryhmien toiminta on laajentunut, kansainvälistynyt ja saanut näkyvyyttä. Ryhmien jäsenet ovat saaneet sananvaltaa taidemaailmassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana esitystaide on tullut kaikkien tietoisuuteen.

Tutkimuksellisuuteen nojanneen Todellisuuden tutkimuskeskuksen, kollektiiviseen työskentelyyn keskittyneen Oblivian sekä ruumiillisia harjoitteita ja niiden pohjalta esityksiä kehittävän Toisissa tiloissa -yhteisön aluksi ihmetystä herättäneet työtavat, eettisen periaatteet ja teemat ovat nyt valtavirtaa.

Esitystaiteen keskuksen, Baltic Circlen, Teatteri.nyt -festivaalin, URB-festivaalin ja Kiasma-teatterin toiminta sekä esitystaiteen talo Mad Housen ja Teatterikorkeakoulun esitystaiteen opetus ovat vielä voimistaneet esitystaiteen asemaa.

Ryhmät ovat vastanneet kentän muutoksiin omilla tavoillaan. Ne ovat myös vastanneet eri tavoin esitystaiteen ensimmäisen aallon tekijäjoukon ikääntymisen mukanaan tuomiin haasteisiin.

Lue koko artikkeli Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehden numerosta 5/2018.