Kuva: Robert Seger

Kolmas Tila -teatterin uutuus lentää merilintujen siivin. Legenda pienestä luusta viriää tilanteessa, jossa eletään vuotta 2063. Islantilainen ornitologi saapuu Wrangelinsaarelle Koillis-Siperian rannikolle. Tshuktshin kielellä tundrasaaren nimi kertoo jääkarhuista.

Merilintujen tutkija täyttää 45 vuotta, joten hän on syntynyt kuluvana vuonna 2018.

Näistä lähtökohdista Seppo Parkkinen on sommitellut hurjan runoelman, jossa tehdään toistuvia retkiä arkeologiaan, historiaan ja filosofiaan. Aikakaudet ja etnisyydet vaihtelevat, mutta kaiken aikaa palataan lintujen näkökulmaan. Näitä paluita noudattelee hienosti ja herpaantumatta myös näyttelijäntyön koreografia.

Tarkkaan ottaen Turun kaupunginteatterin Sopukkaan valmistunut kantaesitys on saman produktion neljäs vaihe. Kun vertailee sitä esimerkiksi kolmanteen esityöhön, joka nähtiin Turun Sibelius-museossa (2017), huomaa helposti, miten ideat, historialliset kosketuskohdat ja toteutus ovat kaiken aikaa kehittyneet ja syventyneet.

Kolmas Tila toteuttaa johdonmukaisesti vaativaa ohjelmaansa: sen esitykset ovat tutkimuksia, joiden lähtökohtia ovat taiteen ja tieteen kosketukset ja alituinen vuoropuhelu. Keskeinen käsite on nyt antroposeeni, joka viittaa niin jyrkkiin ihmisen aiheuttamiin muutoksiin luonnossa, että vaikutukset ovat jopa geologisia.

Esityksen nimi kytkeytyy myyttiin, jossa tehdään matka inhimilliseen perusolemukseen. Legenda pienestä luusta näyttäytyy mielen arkeologiana ja tajunnan geologiana.

Juha Malmivaaran ja Susanna Airaksisen ohjaamassa väkevässä runoelmassa liike nousee huomattavasti keskeisemmäksi kuin totunnainen replikointi. Näyttelijät täyttävät intensiivisesti parvien, näyttämöelementtien, valaistuksen ja äänimaiseman tiiviin liiton.

JOUKO GRÖNHOLM

Kolmas Tila: Legenda pienestä luusta. Teksti Seppo Parkkinen. Ohjaus Juha Malmivaara ja Susanna Airaksinen. Skenografia Sari Salmela. Äänet Ville Aalto. Sävellys ja musiikki Kari Mäkiranta. Valot Eero Erkamo. Näyttelijät Minna Kangas, Raimo Karppinen, Sofia Törnqvist, Kristina Vahvaselkä ja Tuula Väänänen. Kantaesitys Turun kaupunginteatterissa 23.2.2018.