Kuva: Sanna Käsmä

Vuoden teatterin Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti on valmis viettämään yönsä taiteilijan apuna, jos teoksen valmistuminen sitä vaatii.

Harri Kuorelahden johtama Zodiak – Uuden tanssin keskus valittiin  Vuoden teatteriksi kevään Thalia-gaalassa. Jo pääsy Vuoden teatteri -finalistien joukkoon oli Kuorelahdelle iloinen yllätys.

“Tuntuu erityisen hyvältä, että tanssitaide otetaan huomioon tässä yhteydessä. Muistaakseni vain kerran aiemmin on palkittu tanssiryhmä, Tanssiteatteri Minimi.”

“Viime vuonna Zodiak juhli 20-vuotista olemassaoloaan. Nimenomaan Zodiakin historian kannalta tämä on hienoa, sillä työtä on tehty jo vuosikymmenet itseä koetellen ja jatkuvasti herkällä korvalla testaillen, millaista taidetta nykyhetki kaipaa.”

Kahdessakymmenessä vuodessa Zodiakista on tullut tärkeä nykytanssin instituutio ja vapaan kentän työllistäjä.

”Joku sanoikin osuvasti vanhaa Floora-mainosta mukaillen, että mitä meillä oli ennen Zodiakia.”

52-vuotias Harri Kuorelahti on ollut Zodiakin kokoaikaisena taiteellisena johtajana vuodesta 2012. Hän valmistui tanssijaksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 1990 ja toimi seuraavat 16 vuotta tanssijana Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä (sittemmin Helsinki Dance Company).
Ennen Zodiakia Kuorelahti johti oman koreografisen työskentelynsä lisäksi Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -nykytanssifestivaalia.

Lue Raisa Rauhamaan kirjoittama Harri Kuorelahden haastattelu Teatteri&Tanssi+Sirkus-lehdestä 3/2018.