Yhdysvaltalainen miimitaiteilija, tanssija-koreografi ja kirjailija Adam Darius kuoli 3.12.2017 Espoossa 87 vuoden ikäisenä.

Darius syntyi New Yorkissa vuonna 1930, aloitti tanssiopintonsa 14-vuotiaana ja opiskeli balettia useiden aikansa legendaaristen venäläisten balettitanssijoiden johdolla. Hänen opettajiinsa kuuluivat muun muassa Anatole Oboukhov, George Goncharov ja Olga Preobrajenska sekä modernin tanssin alalla José Limón.

1950- ja 60-luvuilla Adam Darius työskenteli tanssijana ja koreografina lukuisissa baletti- ja oopperaryhmissä, joihin kuuluivat muun muassa brittiläinen International Ballet, Royal Winnipeg Ballet Kanadassa, Scandinavian Ballet Tanskassa, Israelin kansallisooppera ja Dariuksen oma ryhmä Israeli Ballet. Vuonna 1967 Darius siirtyi pois baletin parista ja keskittyi kehittämään omaa ekspressiivisen tanssin ja miimin tekniikkaansa. Seitsemälle vuosikymmenelle ulottuneen uransa aikana hän esiintyi 88 maassa kuudella mantereella ja ohjasi sekä koreografioi kymmeniä tanssiteoksia ja fyysisen teatterin esityksiä ympäri maailmaa. Dariuksen tunnetuin teos oli The Anne Frank Ballet, joka oli ainoa tanssiteos, johon Anne Frankin isä Otto Frank antoi elinaikanaan luvan sovittaa tyttärensä elämäntarinan.

Adam Darius tunnettiin innostavana opettajana, joka vaikutti vuosikymmenien kuluessa lukemattomiin tanssijoihin ja muihin taiteilijoihin ympäri maailmaa. Vuonna 1978 hän oli mukana perustamassa Lontoon Mime Centre -koulua ja opetti myöhemmin aktiivisesti Suomessa sekä mestarikursseilla ympäri maailmaa. Britanniassa hänen oppilaisiinsa lukeutuivat muun muassa miimikko, tanssija ja ohjaaja Kazimir Kolesnik, taiderock-tähti Kate Bush, elokuvanäyttelijä Kate Beckinsale ja West End -musikaalitähti Warren Mitchell.

Näyttämötyönsä lisäksi Darius oli aktiivinen kirjoittaja, jonka 19 julkaistua kirjaa ulottuvat teatterin oppikirjoista ja omaelämäkerrallisista teoksista romaaneihin ja runoihin. Vuodesta 1994 hän asui Suomessa ja esiintyi viime vuosiin saakka pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Kazimir Kolesnikin kanssa ympäri maailmaa. Heidän viimeinen yhteinen esiintymisensä oli Kosovossa lokakuussa 2016.

Thomas Freundlich

Kirjoittaja on tanssitaiteilija, elokuvantekijä ja Adam Dariuksen entinen oppilas.