Suomi täyttää sata, Lutherin alulle panema uskonpuhdistus viisisataa vuotta. Valtiomuodon ikä ei yksilötasolla paljon tunnu, mutta luterilainen arvojärjestelmä on meihin niin syvälle juurtunut, että itse emme sitä edes havaitse. Pelastusta ja syyllisyydentuntoa perkaava Paavo Westerbergin Seuraavat 500 vuotta avaa keskiluokkaisen nykyihmisen mielenliikkeet sen tosiseikan valossa.

Näky ei ole kirkas, lohdullinen eikä kaunis. Moraalisuuteen pyrkivä ihminen on lopulta unohdustensa, valheidensa ja pahojen tekojensa vanki, rangaistuksen mielestään ansainnut.

Näytelmän rakenne on millintarkka, kirjoittaja-ohjaaja Westerbergin ja dramaturgi Jukka Viikilän hienoa työtä. Mysteeritrillerin käänteitä paljastamatta voi kertoa, että alkuasetelma on kuulusteluhuone. Ria Katajan esittämä Maarit ensin tenttaa Carl-Kristian Rundmanin tulkitsemaa Lauria, sitten Eero Ahon näyttelemää Kristiania. Tunnelma nyrjähtää nopeasti irti realismista.

Taidolla toteutetut valot, äänet ja videot iskevät säröjä henkilöiden fasadeihin, ensisilmäykseltä yhdentekeviä kohtauspätkiä kelataan alkuun ja toistetaan. Yllättäviä repliikkejä alkaa putkahdella järkeviksi luonnosteltujen hahmojen puheisiin. Martti Lutherin vilpillisyys eli tahallinen käännösvirhe – mistä tuo jokamies-Lauri sen esiin veti?

Kiehtova häiriintyneisyys syntyy ristiriitaisuuksien ja toisaalta juonen sekä taitavien näyttelijöiden ylläpitämästä jännitteestä. Toisella puoliajalla paljastusten kuoriminen uhkaa luisua ohjausmaneeriksi, mutta kasvava ahdistuneisuuden tunne vie esityksen uusille urille. Tekstin tasot ja risteävät symbolit antavat pohtimista pitkäksi aikaa.

Martti Luther huijasi meitä, mutta saattaa kestää seuraavat 500 vuotta, ennen kuin osaamme päästää irti hänen käännösvirheestään. Huikea havainto Paavo Westerbergiltä.

Nina Jääskeläinen

Kuvassa Carl-Kristian Rundman, kuvaaja Stefan Bremer.

Espoon kaupunginteatteri: Seuraavat 500 vuotta. Teksti ja ohjaus Paavo Westerberg. Dramaturgi Jukka Viikilä. Lavastus ja puvut Markus Tsokkinen. Valot Ville Seppänen. Äänet Tommi Koskinen. Videot Timo Teräväinen. Rooleissa Eero Aho, Ria Kataja ja Carl-Kristian Rundman. Kantaesitys Revontulihallissa 20.9.2017.